Vijf keer praktisch over ramen en glas

Vijf keer praktisch over ramen en glas

Ramen, deuren en poorten

Vijf praktische vragen en evenveel antwoorden rond ramen en glas.

Wat is de beste aankoop prijs/kwaliteit?

Als je enkel rekening houdt met de prijs/kwaliteitverhouding is het witte, standaard PVC-raam je beste aankoop. Het isoleert goed en vraagt weinig onderhoud. Omdat dit raam geen extra bewerkingen moet ondergaan, is het goedkoper.

Maar witte ramen en glas zijn niet meer in trek. Bouwers en verbouwers geven graag een persoonlijke toets aan hun buitenschrijnwerk.

Hoe beoordeel ik de inbraakveiligheid van een raam?

Om een inbreker te ontmoedigen, moet het geheel van het raam stevig zijn. Je moet dus een betrouwbaar profiel combineren met veilig beslag en inbraakwerend glas. Hoe ver je hierin gaat, moet je zelf bepalen.

Voor banken zijn er zelfs kogelwerende profielen en ramen op de markt, maar zo ver zal je allicht niet willen en moeten gaan voor een privé-woning.

Bepaal wat je zelf ervaart als veilig. Je hoort ook wel eens dat PVC minder inbraakwerend is dan hout of aluminium. Dat is deels inderdaad waar, omdat niet-versterkte PVC-profielen minder stabiel en stevig zijn. Maar wanneer een PVC-raam wordt verstevigd met staal, wint PVC aan stevigheid en kan het wel als inbraakwerend worden beschouwd.

Je kan bij de installateur navragen welke standaard de voorgestelde ramen halen. Hiervoor bestaan normen en tests. Op basis van Europese normen worden schrijnwerkelementen ingedeeld in zes klassen, van WK1 tot WK6. Hier geldt: hoe hoger de klasse, hoe meer inbraakvertragend het schrijnwerk.

Het gaat altijd om het ‘vertragen’ van de inbreker: hoe meer moeite hij moet doen, hoe groter de kans dat hij het opgeeft. Echt 100 procent inbraakveilig kan je je woning immers nooit maken.

Hoe lang gaan ramen mee?

Moderne ramen gaan een leven lang mee, zelfs twee generaties lang. Dat geldt voor PVC en voor aluminium. Voor hout ligt dat een beetje anders, omdat veel afhangt van de houtsoort en het onderhoud. Maar ook degelijke houten ramen die je goed onderhoudt, doorstaan vlot de tand des tijds.

Anders ligt het met het ontwerp van de ramen of de energiekenmerken. Ramen worden vaak vervangen omdat ze gedemodeerd zijn of omdat je met nieuwe ramen energie (en dus geld) kan besparen.

Kan ik dubbele beglazing plaatsen in mijn bestaande ramen?

Ja. Sommige bedrijven bieden dat inderdaad aan, maar de meeste mensen geven vandaag de voorkeur aan het vervangen van het volledige raam. Dat heeft ook te maken met de ondersteuningsmaatregelen door de overheid. Die zijn gebaseerd op de isolatiewaarde van het totale raam, niet enkel van de beglazing.

Hoeveel kamers moet een raamprofiel hebben?

Het aantal kamers dat een profiel telt, is voornamelijk relevant voor aluminium ramen. Houten ramen bestaan uit volle, houten profielen en hebben geen kamers. PVC haalt zijn isolatievoordeel in de eerste plaats uit het materiaal, niet uit het aantal kamers van het profiel.

Voor aluminium zijn de kamers wel van belang, omdat het profiel thermisch onderbroken moet zijn. Dat betekent dat een rubber verhindert dat koude en warmte hun weg vinden doorheen het raam omdat het aluminium van binnen naar buiten geleidt en andersom.

Het driekamersysteem is het meest ingeburgerd, maar je vindt ook systemen op de markt met meer kamers. Die hebben uiteraard een betere isolatiewaarde, maar de verschillen zijn miniem.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels