Vijf manieren om een gezonde, duurzame en comfortabele thuis te bouwen

niet importeren

De meeste gebouwen worden gerenoveerd om functionele en energieredenen, maar renovatie- of bouwprojecten hebben nog andere, even belangrijke voordelen waarop men zich kan richten: gezondheid, welzijn en comfort bijvoorbeeld. De VELUX Groep vroeg aan 19 vooraanstaande internationale specialisten wat voor hen het belangrijkste is bij de renovatie of de bouw van het perfecte huis.

In 2013 bracht VELUX Groep 19 van de wereldwijd gerenommeerde specialisten in architectuur, civiele techniek en geneeskunde samen voor vijf workshops om de richtlijnen voor de bouw van een gezonde thuis te bespreken en op te stellen. Hieronder vindt u een selectie uit de belangrijkste tips waar de groep het over eens was.

Correct geplaatste vensters halen het beste uit frisse lucht

Niemand kan leven zonder frisse lucht – en dat geldt ook voor uw huis. We merken doorgaans niet dat binnenlucht vervuild is, en toch zullen de verontreinigende stoffen onze gezondheid en ons welzijn aantasten. Daarom moeten we onze huizen beschermen tegen de verborgen verontreinigende stoffen die vrijkomen als we koken, of die afkomstig zijn van bouwmaterialen en meubilair. Door uw vensters correct te plaatsen, kunt u genieten van de voordelen van natuurlijke ventilatie, waardoor de kwaliteit van de binnenlucht in uw huis snel zal verbeteren.

De juiste hoeveelheid daglicht op het juiste moment

Wakker worden met natuurlijk ochtendlicht, veel daglicht overdag, en duisternis ‘s nachts zijn van cruciaal belang voor onze gezondheid en ons comfort. Licht en duisternis zijn sleutelelementen om onze biologische klok en circadiane ritme synchroon te houden. Investeren in de gepaste maatregelen om thuis daglicht en duisternis te voorzien, onder andere met vensters en gordijnen, kan grote winst opleveren.

Breng de natuur naar binnen

Leven in nauw contact met de natuur zorgt voor een beter humeur, een betere gezondheid en minder stress. Daarom moeten we de natuur binnen in ons huis brengen. Bij het bouwen van een huis is het belangrijk dat minstens één buiten- of semibuitenruimte voorzien wordt, zoals een tuin, terras of balkon. Een andere optie is ervoor te zorgen dat het huis een ruim uitzicht op de hemel en op de grond biedt. Ook dat brengt de natuur binnen in huis.

Bevrijd uw huis van stressrijke geluidsoverlast

Naast het feit dat ongewilde geluiden zoals luid autoverkeer voor irritatie zorgen, kunnen ze ook stress veroorzaken en een rechtstreekse negatieve invloed hebben op ons welzijn. Extern geluid van luidruchtige buren, en intern geluid van de verwarmings- of koelinstallatie of ventilatiesystemen, moeten daarom tot een minimum beperkt worden. En ‘s nachts moet het geluidsniveau zelfs nog meer gedrukt worden.

Regel de binnentemperaturen

Eén van de meest cruciale factoren voor ons comfort binnen is het vermijden van onaangename binnentemperaturen. We brengen 90% van onze tijd binnen door. Zorg er dus voor dat de binnentemperaturen hetzelfde ritme volgens als de buitentemperaturen, die overdag stijgen en s’ nachts dalen. Aangezien onze lichamen van nature de buitenritmes volgen, zullen de binnentemperaturen op die manier als de meest aangename ervaren worden.

Buiten het onderzoeksveld

Deze eenvoudige tips zijn het resultaat van de besprekingen en besluiten van verschillende workshops over binnenklimaat, historische standpunten m.b.t. gebouwen, licht en circadiane ritmes. Het volledige rapport “Circadiaans Huis” biedt zelfs nog meer raad over het bouwen van een gezonde en comfortabele thuis.

Om het rapport te bekijken, klikt u hier .

De specialisten achter het rapport:

– Anna Wirz-Justice, Universiteit van Bazel, Zwitserland

– Anne Helene Garde, Nationaal Onderzoekscentrum voor de Werkomgeving, Denemarken

– Atze Boerstra, BBA Binnenmilieu, Nederland

– Dean Hawkes, Universiteit van Cambridge, VK

– Francis Allard, Universiteit van La Rochelle, Frankrijk

– Hal Levin, Building Ecology, VS

– Jelle Laverge, Universiteit van Gent, België

– Koen Steemers, Universiteit van Cambridge, VK

– Luc Schlangen, Phillips Lighting, Nederland

– Mariëlle Aarts, Technische Universiteit Eindhoven, Nederland

– Nick Baker, Universiteit van Cambridge, VK

– Ole Bouman, Shenzhen Biennale, China

– Pawel Wargocki, Technische Universiteit van Denemarken

– Per Olaf Fjeld, Universiteit van Oslo, Noorwegen

– Richard Hobday, Onafhankelijk onderzoeker, VK

– Russell Foster, Universiteit van Oxford, VK

– Staffan Hygge, Universiteit van Gävle, Zweden

– Thomas Witterseh, Deens Technologisch Instituut, Denemarken

– Truus de Bruin, TU Delft, Nederland

Ontdek hier alle artikels van ons dossier over VELUX.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels