Vijf pilootprojecten tonen hoe Vlaming anders kan wonen

Nieuws

Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen heeft dinsdag vijf pilootprojecten voorgesteld die de Vlaming moeten overtuigen van nieuwe vormen van collectief wonen. Ons bestaand model van individuele woningen en lintbebouwing is niet langer houdbaar.

Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen heeft dinsdag vijf pilootprojecten voorgesteld die de Vlaming moeten overtuigen van nieuwe vormen van collectief wonen. Ons bestaand model van individuele woningen en lintbebouwing is niet langer houdbaar.

De problematiek en de uitdagingen zijn niet nieuw. Tegen 2030 zijn er 330.000 extra woningen nodig in Vlaanderen en tegen 2050 telt Vlaanderen 1 miljoen extra inwoners. Ons bestaande model van individuele woningen, lintbebouwing en ruimteverslindende verkavelingen is niet vol te houden. Er is nood aan vernieuwende vormen van collectief wonen.

Collectief wonen kan nu eenmaal sociale, financiële, ecologische en ruimtelijke winsten opleveren. Na een onderzoeks- en voorbereidingsfase liggen er nu vijf uitgewerkte pilootprojecten op tafel die klaar zijn voor realisatie. Een van de meest opvallende projecten is het project “Gent Meulestede”. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een Community Land Trust (CLT) waarbij kopers enkel de woning kopen terwijl de grond in publieke handen blijft. Op die manier ligt de aankoopprijs van de woning lager en wordt het makkelijker voor mensen met een lager inkomen om een woning te kopen.

Mentaliteitsverandering

CLT’s bestaan al in het buitenland, maar nog niet in Vlaanderen. “Gent krijgt hier een primeur”, aldus Vlaams Bouwmeester Swinnen. Een andere projecten experimenteert met grondbanken (Turnhout Schorvoort) en nog een ander project (Nieuw-Hemiksem) herontwikkelt een sociale woonwijk met onder meer grotere publieke groenruimtes en volkstuintjes.

Minister van Wonen Freya Van den Bossche is ervan overtuigd dat de projecten kunnen helpen zorgen voor een mentaliteitsverandering. “Ze kunnen de Vlaming over de drempel charmeren. Ze tonen aan dat we groener, gezonder en aangenamer kunnen leven ook al zijn we in de toekomst met 1 miljoen meer”, klonk het. Dat vernieuwingsprojecten in de praktijk vaak botsen op regeltjes, is iets waar volgens de sp.a-minister ook een mouw aan gepast moet worden. “De regels dienen zich aan te passen aan de realiteit. Onze regels lopen te ver achter en moeten mee-evolueren met de noden op het terrein”. (BELGA)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels