Vijf tips voor een betaalbare badkamer

Vijf tips voor een betaalbare badkamer

Badkamer en wellness, Interieur

De ruime badkamers uit catalogi en interieurbladen, uitgerust met de laatste technologische snufjes voor die ‘unieke wellnessbeleving bij je thuis’, doen dromen, maar ze zijn eerder uitzondering dan realiteit. De meeste Belgen beschikken over een standaard tot zelfs kleine badkamer, en ook het budget voor een nieuwe badkamer is meestal vrij beperkt. Met deze tips laten we je terugkeren naar de essentie: een aangename, comfortabele én betaalbare badkamer.

  • Stel jezelf de juiste vragen: hoeveel badkamers heb je (of wil je) en wie maakt daar allemaal gebruik van? Heb je maar één badkamer voor het hele gezin, dan ben je misschien beter af met een dubbele wastafel. Ben je alleen of gebruik je op verschillende tijdstippen gebruik van de badkamer, dan volstaat één wastafel. Hetzelfde geldt voor bad en douche. Heb je echt beide nodig? Zo ja, overweeg dan de twee te combineren door een douchekolom boven het bad te voorzien, en een vast of mobiel douchescherm.
  • Beperk het meubilair tot het strikte minimum: badkamermeubels zijn duur én je hebt eigenlijk niet veel opbergruimte nodig in de badkamer. Veel zaken, zoals handdoeken, medicijnen…, kan je evengoed elders kwijt. Stap af van de redenering dat een wastafelmeubel én opbergkolom onmisbaar zijn. Denk als alternatief bijvoorbeeld aan spiegelkasten – erg praktisch en multifunctioneel – of aan ‘klassieke’ meubels. Zorg in dat laatste geval wel dat je de ruimte zeker goed ventileert, want niet alle meubels zijn goed bestand tegen een vochtige omgeving.
  • Maak het onderscheid tussen noodzaak en gadget: als er één ding is waar we zeker op moeten besparen in de badkamer, dan is het wel water. Door wastafelkranen uit te rusten met een beluchter of door de waterdruppels in een zuinige douchekop te vermengen met lucht, kan je je waterverbruik drastisch verminderen. Deze toestellen zijn weliswaar enkele euro’s duurder dan de klassieke kranen, maar de investering loont. Laat je echter niet te snel overtuigen. Een regendouche, bijvoorbeeld, klinkt verleidelijk, maar besparen zal je er niet mee doen.
  • Denk op voorhand goed na over je wensen, nu en later: hoeveel stopcontacten moeten er komen, waar moeten de lichtpunten komen, voorzie je op termijn toch een aparte inloopdouche of een bad en waar moet die dan komen… Hoe beter je op voorhand nadenkt over al deze zaken, hoe minder geld het je zal kosten om – nu en later – tot het gewenste resultaat te komen. 
  • Denk verder dan tegels: niet elk oppervlak in de badkamer moet bedekt zijn met tegels. Klopt, ze zijn waterdicht en dus ideaal voor vochtige ruimtes, maar je kan ze evengoed beperken tot de douchewanden of de zones met veel opspattend water. De rest van de wanden kan je schilderen met een waterafstotende verf. Kleine tegels zijn niet per se goedkoper dan grote formaten. Die laatste zijn namelijk makkelijker en sneller te plaatsen. Een alternatief zijn grote wandpanelen, beschikbaar in tal van afmetingen en materialen (die bepalen de prijs). Ze zijn vooral interessant omdat je ze rechtstreeks op je oude tegels kan aanbrengen. Je geeft je badkamer zo zonder veel werk en een te grote kost instant een nieuwe look.

Tekst Natacha Dumont
Openingsbeeld © Liesbet Goetschalckx – FACET architecten

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels