Vijf tips voor een betaalbare keuken

Vijf tips voor een betaalbare keuken

Interieur, Keuken

Na de aankoop van een huis of appartement, is de eerste ruimte die eraan moet geloven vaak de keuken. We willen ze anders, beter, meer naar onze eigen smaak en behoefte. Het budget strooit echter meer dan eens roet in het eten. Toch hoef je niet altijd diep in buidel te tasten om je droomkeuken te realiseren. Hier zijn een aantal tips om de kosten te drukken.

> Laat alles op zijn plaats staan: Als je de plaats van de toestellen wil veranderen, moet je niet alleen een keukeninstallateur in de arm nemen, maar ook een loodgieter, een elektricien, een tegelzetter, enzovoort. Wil je die aanzienlijke meerprijs vermijden, laat bepaalde elementen zoals de spoelbak en de vaatwasser dan op dezelfde plaats staan.

> Vervang enkel de fronten: Het kastontwerp lijkt misschien een detail, maar het maakt het verschil tussen een keuken en de keuken van je dromen. Het is ook vaak moeilijk aan te passen na de installatie. Wat je wel eenvoudiger kan vervangen zijn de fronten of het werkblad. Je kan bij de start dus beter besparen op die twee laatste dan op de binnenkant van de kasten.

> Ga voor grote opbergruimtes: Het is beter om grote opbergruimtes te hebben dan verschillende kleine. Kleinere kasten bieden weliswaar verschillende opbergmogelijkheden, maar je kan grotere kasten ook gaan opdelen met scheidingselementen. Dat is een stuk goedkoper en zo benut je de ruimte maximaal. Vermijd ook dure accessoires. Ze kunnen best praktisch zijn, maar jagen de rekening al snel de hoogte in. Alles wat ‘glijdt’ is trouwens kostelijk, zoals lades, luiken en schuifdeuren.

> Denk goed na over het juiste werkblad: Het werkblad heeft een grote invloed op de prijs van de keuken. Sommige mensen denken dat het duurste werkblad ook wel het beste zal zijn. Elk materiaal heeft echter zijn voor- en nadelen. Je zal je dus eerder de vraag moeten stellen welk materiaal het meest geschikt is voor de beoogde activiteiten.

> Je hebt geen peperdure huishoudtoestellen nodig: Stoomoven, ingebouwd koffiezetapparaat, inductiekookplaat… Een traditionele heteluchtoven werkt net zo goed als een stoomoven. Alles hangt af van de chef, niet van de oven. De koelkast moet worden afgestemd op de grootte van het huishouden. Een koelkast die te groot is, verbruikt veel meer elektriciteit als hij niet vol genoeg zit, ook al is het een klasse A+++.

Het volledige artikel vind je terug in n° 435 van Ik ga Bouwen.

Tekst Natacha Dumont
Beeld © èggo

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels