Vijver, zwembad of zwemvijver?

Vijver, zwembad of zwemvijver?

Vijvers en zwemvijvers

Of het nu om een zwembad, een zwemvijver, een siervijver of een fontein gaat, één ding is duidelijk: steeds meer mensen houden van water in hun tuin. Een opvallend gegeven daarbij is dat de vijvers en de baden steeds kleiner worden van formaat, net als de tuin zelf.

Bouwgrond wordt steeds schaarser. Gevolg: de bouwpercelen worden alsmaar kleiner en dat heeft op zijn beurt ook gevolgen voor de afmetingen van de zwembaden. “Vroeger waren de standaardafmetingen 4 x 8, 5 x 10 en 6 x 12 meter,” vertelt Bavo Nachtegaele van de Willy Naessens Groep. “Nu zijn lange, smalle baden in opmars, 4 x 12 bijvoorbeeld. Voor bouwers van betonnen baden, die op maat werken, vormen die gewijzigde afmetingen geen enkel probleem.

Polyesterbaden daarentegen worden in standaardmaten geleverd en kunnen minder flexibel op zo’n trend inspelen.” Ook Peter Maene van Climaworld bevestigt dat de middelgrote baden minder in trek zijn. “Men kiest momenteel makkelijker óf voor een groot betonbad óf voor een swimspa of een aquatrainer. De aquatrainer (tegenstroomzwembad) combineert zwemmen, badcomfort en gym. De trend is afkomstig uit de hydrotherapie. De tegenstroom maakt het mogelijk eindeloos te zwemmen, zonder keerpunten, maar toch ook zonder turbulenties of terugslageffect. “Een tegenstroombad neemt veel minder plaats in dan een traditioneel bad, het verbruikt minder water en je hebt minder ontsmettingsstoffen nodig.”

Water heeft een bijzondere aantrekkingskracht. Hoe groot of hoe klein ook, een waterpartij zorgt voor een aparte sfeer in de tuin. En ook wat vijvers betreft, deden zich de jongste jaren een aantal verschuivingen voor. “Twee jaar geleden was er een duidelijke trend om veeleer een zwemvijver dan een zwembad aan te leggen,” aldus Bavo Nachtegaele. “Men ging er daarbij vanuit dat natuurlijke zuivering goedkoper zou zijn. Maar zwemmen is seizoensgebonden en in de zomer komen ook familieleden en vrienden al snel een duik nemen. In het geval van een klassieke zuivering kan je gemakkelijk berekenen hoeveel chloor je in dat geval moet toevoegen. Bij een natuurlijke zuivering is de limiet veel sneller bereikt.”

Opvallend is het stijgend succes van de siervijver. “Een bevraging heeft uitgewezen dat zowat 10 % van de Belgische tuinbezitters ook een waterpartij heeft in die tuin. Drie jaar geleden was dat slechts 8,7 %. De stijging is niet spectaculair, maar toch onmiskenbaar,” stelt Ralf Zehnervan OASE vast. “Net als de bouwpercelen worden ook de vijvers steeds kleiner. Het volume water blijft daarentegen wel behouden, omdat de vijvers ook dieper worden. Verder merken we ook dat men geneigd is om minder dure vissen uit te zetten.” Denk vooral niet dat een vijver alleen maar in een grote tuin kan. Ook kleine tuinen worden sierlijker en krijgen tegenwoordig steeds vaker een vijvertje of een fontein. “Vroeger was het moeilijk om de gepaste sierstenen te vinden. Nu is het marktaanbod veel ruimer en ook beter betaalbaar. Het succesnummer van tegenwoordig is op dat vlak de arduinen waterbol,” zegt Guy Van der Auwera

van Gostar. Hij schat dat ongeveer twee derde van de vijvers door de eigenaar zelf wordt aangelegd. “Hoe kleiner de vijver, hoe meer doe-het-zelvers. De werkuren wegen zwaar door in het financiële plaatje, als je de vijver laat aanleggen.” Wat het soort vijver betreft, onderscheidt Van der Auwera twee trends: “Enerzijds zijn er mensen die bewust voor een vijver met zacht glooiende, gekromde oevers en veel variatie in planten en versieringen kiezen. Een vijver met rechte lijnen associëren ze te veel met een zwembad. Andere mensen kiezen dan weer voor strakke, rechte lijnen, met arduinen omranding en een groene rand waarin gesnoeide buxus nogal hoog scoort. Je voelt hier duidelijk de inbreng van de architect. Dergelijke vijvers zijn duurder, omdat er metselwerk aan te pas komt en omdat het veel meer werk vergt om de waterdichte folie in rechte hoeken in te passen dan in een glooiende ruimte.”

Ongevallen met zwembaden of vijvers zijn uiterst zeldzaam. “Je leert je kinderen omgaan met risico’s en legt hen regels op of je zorgt voor de nodige afsluitingen. In Frankrijk is veiligheid een echte hype geworden, een beetje overdreven. Te veel veiligheidsmaatregelen bevorderen niet bepaald het uitzicht,” aldus Bavo Nachtegaele. Eén van zijn huisregels is dat kinderen jonger dan vijftien jaar niet in het zwembad mogen zonder dat er een volwassene in de buurt is.

Koen Mortelmans

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels