Vijvers en veiligheid

Vijvers en veiligheid

Vijvers en zwemvijvers

Klein of groot, ovaal of vierkant: bij elke vijver moet ook nagedacht worden over zijn veiligheid en die van zijn onmiddellijke omgeving.

Klein of groot, ovaal of vierkant: bij elke vijver moet ook nagedacht worden over zijn veiligheid en die van zijn onmiddellijke omgeving.

Gezond verstand en voorzichtigheid

Een ongeval kan immers nooit uitgesloten worden. Bovendien kan iemand soms al in enkele centimeters water verdrinken! Toch zijn die risico’s makkelijk te beperken door enkele eenvoudige voorzorgen in de ontwerp- en aanlegfase. Het spreekt voor zich dat veiligheidsmaatregelen in de eerste plaats moeten worden genomen als er jonge kinderen bij betrokken zijn. Leer hen hoe ze met gevaar moeten omgaan en hoe ze zich in de buurt van de vijver horen te gedragen. Daarnaast kunt u een paar extra veiligheden inbouwen.

Een tijdelijke oplossing

U kunt tijdelijke oplossingen overwegen. Een stevig rooster op een stabiele ondergrond enkele centimeters onder het wateroppervlak, bijvoorbeeld. Door de weerspiegeling van het water is het rooster bijna onzichtbaar. Wanneer uw kinderen ouder worden en zich beter bewust zijn van de potentiële gevaren in en om een vijver, kunt u die extra bescherming weer weghalen.

Permanente bescherming

Door andere, permanente ingrepen kunt u het risico op valpartijen en verdrinking beperken. Door visuele controle van de waterpartij en de onmiddellijke omgeving ervan, kunt u onmiddellijk ingrijpen als er iemand in valt. Precies daarom is het interessant als de afstand tot het huis niet te groot is en de waterpartij door de ramen op het gelijkvloers te zien is.

Ook de vorm en de diepte van de vijver spelen een belangrijke rol: plotse hellingen en grote dieptes langs de rand van het bassin werken gevaarlijke situaties in de hand en kunnen het bereiken van de oever door drenkelingen bemoeilijken. De afwerking kan zó worden gekozen dat u eventueel gevaarlijke zones in de vijver ontoegankelijk maakt (diepte, gladde deklaag,…).

Bloemperken, planten of hogere struiken, muurtjes en andere elementen kunnen de weg sturen waarlangs de waterpartij kan worden bereikt óf de toegang eenvoudigweg verhinderen. In het geval van een zwemvijver zal de ontwerper opteren voor een vrij vlakke, ondiepe toegang waarop potentiële zwemmers voldoende grip hebben.

Sylvie Reversez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels