Vind de geschikte architect voor uw bouwproject

Nieuws

Hoe gaat u het best op zoek naar een architect en wat kan u verwachten van een eerste gesprek? Wij lijsten het voor u op.

Een architect is een onmisbare bouwpartner. Het is dus van groot belang dat u iemand vindt die aansluit bij uw stijl en wensen.

Op zoek naar een architect

De snelste en eenvoudigste manier om een architect te vinden is via het internet of de telefoongids. De kans dat u langs die weg de architect van uw dromen vindt wordt echter groter als u grondiger te werk gaat. Informeer bij familieleden, vrienden, kennissen, collega’s en vaklui naar hun ervaringen met hun architect.

Doorblader tijdschriften en andere publicaties en zoek actief naar woningen die u bevallen.

Stel uzelf de vraag of u met een groot architectenbureau of met een individueel werkende architect aan de slag wil. Grotere bureaus kunnen bijvoorbeeld zelf instaan voor een ingenieursstudie, wat interessant is als u kiest voor een meer complexe constructie. Met een individuele architect hebt u meer kans op persoonlijk contact en een persoonlijke service.

Kiezen voor een architect uit uw streek kan ook voordelen hebben. Hij of zij kent de regio, de ondergrond, plaatselijke vaklui, de stedenbouwkundige dienst en plaatselijke reglementen, en hij kan makkelijker en vaker de bouwplaats bezoeken.

De lijst van bij de Orde ingeschreven architecten is beschikbaar op de website van de Orde van Architecten. U kan ook gebruik maken van de handige zoekrobot op deze website.

Het eerste gesprek

Een eerste verkennend gesprek is meestal vrijblijvend, maar dit is geen vaste regel dus maak goede afspraken bij aanvang.

Het is een goede manier om kennis te maken en standpunten toe te lichten en te vergelijken. De architect kan u zijn opvattingen toelichten, referenties tonen en zijn manier van werken omschrijven. Hij stelt u daarbij vragen over uw wensen en huidige en toekomstige verwachtingen. De architect informeert ook over een mogelijke fasering van het project.

Voorbereiding

Hoe beter uw voorbereiding, hoe efficiënter het eerste gesprek met de architect zal verlopen. Geef hem zoveel mogelijk informatie over uw leefgewoonten en verwachtingen. Breng foto’s mee van dingen die u inspireren. Geef ook zoveel mogelijk informatie over de bouwgrond die u hebt gekocht of nog moet kopen: ligging, afmetingen, oriëntatie, stedenbouwkundige of verkavelingsvoorschriften. Dan kan de architect zich een goed beeld vormen van wat er allemaal mogelijk is en hoe er gebouwd kan worden.

Ook energiezuinigheid en bepaalde bouwstijlen en technieken kunnen al besproken worden. Op die manier kan de architect zich een goed beeld vormen van uw stijl en verwachtingen.

Het kan gebeuren dat u na een eerste gesprek met twijfels blijft. In dat geval staat het u vrij een andere architect te raadplegen. Maak wel duidelijke afspraken over de manier waarop de eerste bespreking wordt beëindigd. Als u meent uw geschikte architect gevonden te hebben, kunt u hem of haar een opdracht geven. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels