‘Vinyl is niet langer een chemisch, gevaarlijk product maar een veilig alternatief voor dure houten vloeren’

Interieur

Vinyl heeft jaren moeten opboksen tegen een kwalijke reputatie. Vandaag zit het echter in de lift. Technologische en esthetische ontwikkelingen maken het tot een waardig alternatief voor vloerbedekking in elke kamer.

Parket al bijgebeend

Vinyl is vandaag een van de snelst groeiende segmenten in vloerbedekking en maakt ongeveer 10 à 12 miljoen m² uit van de 50 miljoen m² die de markt groot is. Toegegeven, het heeft wel nog een inhaalbeweging te maken vooraleer het laminaat zal bijbenen, maar in het gamma van Quick-Step mag het zich qua verkoopcijfers wel al naast parket hijsen. Dat heeft het materiaal voor een stuk te danken aan zijn kameleoneigenschappen. Het kan er net zo uitzien als hout en toch de warmte van vinyl behouden. De kostprijs zit er ergens tussenin: 30 à 50 euro per m² versus 15 à 40 euro voor laminaat en meer dan 50 euro voor parket.

‘Dat warme gevoel’

Thomas Verschatse, country manager Benelux Quick-Step ziet het gevoel als je er op loopt als één van de belangrijkste troeven van vinyl. “In vergelijking met een tegel, zal je zelfs op blote voeten altijd een aangenaam gevoel van warmte hebben. Bovendien is het geschikt voor werkelijk elke ruimte, zelfs de badkamer en de veranda. Het heeft zijn 100% vochtbestendigheid als grote troef op laminaat. Dat maakt dat je bijvoorbeeld op je bovenverdieping dezelfde vloer kunt doortrekken in alle kamers. Of van je woonkamer naar de veranda.”

Vinyl had vroeger nochtans geen al te beste reputatie. Het was een chemisch en gevaarlijk product, sterk onderhevig aan zonlicht en moeilijk te plaatsen. Technologische evoluties hebben echter voor een kentering gezorgd. Verschatse: “Onze vloeren zijn volledig ftalaten-vrij (weekmakers in kunststoffen die een schadelijk effect op de gezond kunnen hebben) en dus perfect veilig. Verder bevat vinyl vandaag een dikkere glasvezel dat maakt dat het een 100% stabiel product. Zonlicht heeft er geen vat meer op en bij de plaatsing moet men geen uitzettingscoëfficiënt voorzien.”

Vlakke ondergrond vereist

Maakt dat de plaatsing dan een fluitje van een cent is geworden? “Neen, laminaat blijft wat dat betreft de eenvoudigste optie. Vinyl vraagt immers om een strengere voorbereiding. Waar laminaten planken nog oneffenheden kunnen camoufleren, zal vinyl, wat een thermoplast blijft, de oneffenheden volgen. Cementvoegen kunnen bijvoorbeeld zichtbaar zijn. Zorg dus dat je de ondergrond stabiel en vlak krijgt.”

“Voor renovatiewerken kan dat misschien een aandachtspunt zijn, maar het materiaal heeft dan weer het grote voordeel dat het weinig ruimte nodig heeft. Wanneer je kiest voor een zwevende plaatsing, kan dit al met een dikte van 4,5 mm. Kies je voor verlijming dan volstaat 2,5 mm zelfs. Voor heel wat kamers zal dit betekenen dat je de deur niet moet aanpassen. Ter vergelijking, laminaat zit gemiddeld rond 10 mm en parket kan pas vanaf 12,5 mm.”

Houtdessins en structuren

De planken in de nieuwe vinyl collectie die Quickstep voorstelt op Batibouw zijn langer en breder dan hun voorgangers. “Dit heeft alles te maken met een nieuwe technische verworvenheid op vlak van extrusie. Dankzij deze evolutie kunnen we vinyl een passende structuur meegeven en dezelfde look van een plankenvloer creëren. Een voorbeeld hiervan is de Impressive Burned plank die het design van zwart gebrand hout op de vloer nabootst. De donkere lak die we gebruiken zorgt voor een nog diepere accentuering van de groeven.” Het gamma omvat in totaal twintig kleuren en vier tegelimitaties. (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels