Vlaams-Brabant is de duurste provincie om te kopen of huren

Immo, Nieuws

De regio rond Leuven kent sterke prijsstijgingen. Dat blijkt uit de studie 'Wonen in Vlaams-Brabant' dat het Steunpunt Sociale Planning schreef in opdracht van het provinciebestuur.

De regio rond Leuven kent sterke prijsstijgingen. Dat blijkt uit de studie ‘Wonen in Vlaams-Brabant’ dat het Steunpunt Sociale Planning schreef in opdracht van het provinciebestuur.

Op 20 jaar tijd is het aantal huishoudens – bepalend voor de vraag naar woningen – in Vlaams-Brabant gestegen met 15 procent. De bouw van nieuwe woningen ligt hier lager dan elders in het Vlaams gewest en de private huurmarkt bezit, bijna in de helft van de gemeenten, minder dan 1 huurwoning per 10 huishoudens. Daarnaast telt de provincie Vlaams-Brabant het laagst aantal sociale woningen in Vlaanderen, met 3,5 sociale woningen per 100 gezinnen. Er werden in de periode 2003-2012 ook minder sociale huurwoningen bijgebouwd dan in de rest van Vlaanderen (6 versus 12 procent).

Bij de voorstelling van deze cijfers wees gedeputeerde Tom Dehaene op het feit dat Vlaams-Brabanders veel minder dan andere Vlamingen gebruik maken van Vlaamse woonpremies, sociale leningen en tegemoetkomen voor de huurder. Een belangrijke oorzaak is het feit dat men hier vaak niet voor in aanmerking komt omdat de gemiddelde waarde voor een woning in het grootste deel van de provincie de Vlaamse maxima overschrijdt.

Dehaene pleitte dan ook voor een aanpassing van de regeling. Hij wees onder meer ook op de provinciale steun aan sociale huisvestingsmaatschappijen voor de bouw van sociale huurwoningen. (Belga/LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels