Vlaams gezin zat gemiddeld 26 minuten zonder stroom in 2012

Vlaams gezin zat gemiddeld 26 minuten zonder stroom in 2012

Energie, Nieuws

Een gezin in Vlaanderen zat vorig jaar gemiddeld 26 minuten en 3 seconden zonder stroom door ongeplande onderbrekingen. Daarmee behoort Vlaanderen tot de beste presterende regio's in Europa.

Een gezin in Vlaanderen zat vorig jaar gemiddeld 26 minuten en 3 seconden zonder stroom door ongeplande onderbrekingen. Daarmee behoort Vlaanderen tot de beste presterende regio’s in Europa, zo meldt de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (Vreg).

Aardgas was gemiddeld 6 minuten en 24 seconden onbeschikbaar, meestal door op voorhand aangekondigde werkzaamheden. “Gemiddeld werd de stroomvoorziening van een Vlaamse afnemer 0,52 keer accidenteel onderbroken in 2012 door incidenten op het middenspanningsnet en daar bovenop 0,05 keer door een onderbreking op het laagspanningsnet”, luidt het in een rapport van de Vreg.

Dat betekent dat een bedrijf dat aangesloten is op middenspanning, vorig jaar gemiddeld 19 minuten en 39 seconden geen elektriciteit had als gevolg van incidenten. Dat is een stijging (1’45”) tegenover 2011, maar, zo benadrukt de Vreg, sinds 2005 is er wel een positieve trend. Op de laagspanningsnetten waren er voor gemiddeld 6 minuten en 24 seconden ongeplande onderbrekingen.

“Tellen we dit op bij de onderbrekingen op middenspanning dan zat een huishoudelijke afnemer of kmo op laagspanning gemiddeld 26 minuten en 3 seconden zonder stroom”, luidt het. Voor laagspanning kan er niet vergeleken worden met andere jaren, omdat de berekeningswijze veranderde. De Vlaamse distributienetten zijn in elk geval erg betrouwbaar.

Een Europese vergelijking “toont aan dat de Vlaamse onderbrekingscijfers vergelijkbaar zijn met die van Nederland en Duitsland en die behoren tot de laagste”, stelt de Vlaamse regulator. De Vreg merkt wel op dat het aandeel van derden in stroomonderbrekingen, zoals bijvoorbeeld aannemers bij wegenwerken, in 2012 opnieuw toenam. En dat ondanks het Kabel en Leiding Informatie Portaal (KLIP), waarin de netbeheerders de liggingsgegevens van hun kabels hebben samengebracht. “Het blijft een groeiproces”, aldus de Vreg.

“Enerzijds is er controle op de betrouwbaarheid van de plannen en het ter beschikking stellen en anderzijds naar het effectief gebruik van de plannen door de aannemers. Pas op lange termijn zal dit zijn effect hebben.” Wat aardgas betreft, bedroeg de theoretisch gemiddelde onbeschikbaarheid 6 minuten en 24 seconden per afnemer, tegen 7 minuten en 12 seconden in 2011.

“Onderbrekingen van de aardgastoevoer zijn hoofdzakelijk het gevolg van geplande werken, met andere woorden noodzakelijke ingrepen door de distributienetbeheerder aan de dienstleiding of de gasmeter van de klant”, stelt de Vreg. “Aangezien geplande werken aangekondigd worden of in overleg met de getroffen eindafnemers gebeuren, blijft de hinder voor de afnemers beperkt.”

De regulator merkt nog op dat er vorig jaar ook zes incidenten waren waarbij de gastoevoer naar meer dan één afnemer moest worden afgesloten. Vier incidenten ontstonden tijdens graafwerken, in één geval was er schade bij een boring en een zesde incident ontstond toen zwaar vervoer een afsluiter op een middendrukleiding beschadigde. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels