Vlaams minister Lieten stimuleert innovatie in bouw

Nieuws

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw kan innovatie in de bouw tot 70.000 extra jobs opleveren.

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) steekt enkele miljoenen euro’s in verschillende projecten rond innovatie in de bouwsector.

Dat bleek de voorbije week bij de overhandiging van het Witboek Bouwinnovatie van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) aan de minister. De VCB zei eerder al dat innovatie in de bouw tot 70.000 jobs extra kan opleveren.

grote maatschappelijke uitdagingen

“De bouwsector heeft perfect begrepen dat we voor grote maatschappelijke uitdagingen staan en dat innovatie daarvoor oplossingen moet zoeken”, zegt Lieten in een persbericht.

De minister heeft onder meer 4 miljoen euro vrijgemaakt voor een project rond technieken om bijna energieneutrale woningen te bouwen, “die op termijn toepasbaar zouden zijn op 50 procent van het Vlaamse gebouwenpark”.

cradle-to-cradleprojecten

Vijf miljoen is er voor een innovatieplatform voor “cradle-to-cradleprojecten” (waarbij de afvalberg verkleint door het afval te hergebruiken als grondstof). Er zit ook 10 miljoen euro in een programma rond “innovatief aanbesteden”.

Daarbij kan de overheid bij een aanbesteding een nog te ontwikkelen innovatie bestellen in plaats van een beproefd product of procedé.

innoverend gedrag van bedrijven

“Hierdoor zetten we meer in op innoverend gedrag van bedrijven”, luidt het. De minister verwacht nog concrete adviezen van een innovatieregiegroep Bouw.

“Wij zijn verheugd dat de minister zo concreet wil ingaan op de vragen van de sector en hopen dat hier snel uitvoering op volgt.

Snelheid is cruciaal om als Vlaamse bouw competitief te blijven”, zegt Marc Dillen, de directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie.

(Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels