Vlaams Parlement keurt extra geld voor sociale leningen goed

Nieuws

Het Vlaams Parlement heeft het voorstel van de Vlaamse ministers Freya Van den Bossche (sp.a) en Philippe Muyters (NV-A) om vers geld vrij te maken voor de sociale leningen goedgekeurd. In totaal gaat het om 500 miljoen euro.

Het Vlaams Parlement heeft het voorstel van de Vlaamse ministers Freya Van den Bossche (sp.a) en Philippe Muyters (NV-A) om vers geld vrij te maken voor de sociale leningen goedgekeurd. In totaal gaat het om 500 miljoen euro.

Er komt 500 miljoen extra voor het toekennen van sociale leningen. Dat gebeurde via machtigingen in een bijsturing van de begroting 2014. De budgettaire impact van de ingreep op de Vlaamse begroting blijft beperkt. De beslissing om 500 miljoen extra vrij te maken komt er nadat ruim een maand geleden bleek dat het Vlaams Woningfonds en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen geen middelen meer hadden om sociale leningen toe te kennen. Dit was opvallend, omdat de toegestane budgetten de voorbij jaren stelselmatig zijn gestegen: van 521 miljoen euro in 2009 naar 814 miljoen dit jaar. Wellicht speelt de economische crisis hier een grote rol in, omdat de banken voorzichter zijn geworden om leningen toe te staan.

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) en haar collega van Begroting Philippe Muyters (NV-A) bleken een maand geleden niet op dezelfde golflengte te zitten over hoe het verder moest. Toch konden ze op 22 april een akkoord naar voren brengen: vanaf 1 juni kunnen het VWF en de VMSW voor 500 miljoen aan extra woonleningen toekennen, wat zou neerkomen op 3.205 bijkomende sociale leningen. Volgens minister Muyters zullen de extra machtigingen voor het VWF en VMSW vanaf 2015 een impact van 5 à 6 miljoen euro hebben op de begroting.

Voorwaarde voor sociale lening veranderen

Bedoeling is wel dat de voorwaarden om sociaal te kunnen lenen zullen veranderen. Zo gaat de rente omhoog van 1,91 naar 2,41 procent. Voor lage en gemiddelde inkomens met kinderen komt dat neer op een gemiddelde rentevoet van 2,14 procent. Dat is min of meer hetzelfde als bij de commerciële banken, maar de mogelijkheid om het volledige aankoopbedrag te lenen blijft wel bestaan. Ook wordt een minimale inkomensgrens van 10.000 euro per jaar ingevoerd en komen de aankoop van een bouwgrond en nieuwbouw niet meer in aanmerking voor een sociale lening. (Belga/LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels