Vlaams parlement voorkomt dubbele heffing op sleutel-op-de-deurwoningen

Vlaams parlement voorkomt dubbele heffing op sleutel-op-de-deurwoningen

Nieuws

Door het voorstel van decreet wordt de dubbele fiscale heffing op de aankoop van een sleutel-op-de-deurwoning vermeden.

Het Vlaams parlement heeft donderdag het voorstel van decreet goedgekeurd dat de Vlaamse registratierechten op bouwgronden die samen met een nieuwbouwwoning verkocht worden, schrapt. Daarmee wordt een dubbele fiscale heffing op de aankoop van sleutel-op-de-deurwoningen vanaf 1 januari 2011 vermeden. Vanaf 1 januari 2011 heft de federale regering, op aandringen van Europa, een btw van 21 procent op bouwgronden die samen met een nieuwbouw verkocht worden. Vlaanderen heft op bouwgronden zelf 10 procent registratierechten.

Door de nieuwe federale heffing, dreigden Vlaamse kopers voor de grond van sleutel-op-de-deurwoningen twee keer langs de kassa te moeten passeren, één keer langs de federale (21 pct) en één keer langs de Vlaamse (10 pct).

Om dat te vermijden schreef Vlaams parlementslid en voormalig Vlaams Begrotingsminister Dirk Van Mechelen (Open Vld) een voorstel van decreet, mee ingediend door alle Vlaamse fracties op Vlaams Belang na, dat de Vlaamse registratierechten op die gronden schrapt.

Praktisch

Voor de praktische uitwerking van de nieuwe regeling heeft de federale overheidsdienst Financiën samen met de Vlaamse administratie een omzendbrief opgesteld, die op 8 december aan de notarissen bezorgd is. Daarin staat onder meer dat voor alle compromissen die voor 1 januari ondertekend zijn, de oude regeling geldt, met 10 procent Vlaamse heffing op de grond en 21 procent federale btw op het gebouw.

In de nieuwe regeling mag overigens enkel btw geheven worden op het geheel als de grond en het gebouw op dezelfde dag door dezelfde firma verkocht worden.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels