Vlaamse bouwbedrijven verwachten meer renovatiewerken in 2011

Vlaamse bouwbedrijven verwachten meer renovatiewerken in 2011

Nieuws

In 2011 zullen er beduidend minder nieuwe gebouwen opgetrokken worden.

De omzet van de Vlaamse bouw-kmo’s is tijdens het vierde kwartaal van dit jaar duidelijk toegenomen. Bijna vier op de tien Vlaamse bouw-kmo’s hebben nu meer werk dan in het derde kwartaal en ruim drie op de tien verwachten nog eens een toename van het aantal opdrachten in de komende maanden. Het gaat dan vooral om bedrijven actief op de renovatiemarkt, want in 2011 zullen er beduidend minder nieuwe gebouwen opgetrokken worden, zo meldt Bouwunie.

De bouwbarometer van Bouwunie, kenniscentrum voor de Vlaamse bouw-kmo’s, stabiliseerde in het vierde kwartaal van dit jaar op precies 100,0 punten. Bouwunie leidt daaruit af dat de pessimistische en optimistische bouwbedrijfsleiders elkaar in evenwicht houden.

“De bouwconjunctuur is evenwel nog niet hersteld tot op het precrisisniveau”, zo luidt het. “De nasleep van de financiële en economische crisis werkt nog door, de relancemaatregelen lopen af, het uitblijven van een nieuwe federale regering doet het vertrouwen geen goed en het slechte weer strooit serieus wat roet in het eten.”

Prijzen

De verwachtingen voor de bouwprojectenmarkt in 2011 zijn volgens Bouwunie beter dan die van dit jaar, maar nog steeds niet echt hoog gespannen. De overheidsinvesteringen hebben dan weer “goed stand gehouden tijdens de crisis en het is van groot belang dat de overheden verder blijven investeren”.

De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, zijn volgens het kenniscentrum ook nog steeds niet goed. Slechts 57 procent van de bouwbedrijven geeft aan dat de huidige prijzen winstgevend zijn.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels