Vlaamse premie voor thuisbatterijen

Vlaamse premie voor thuisbatterijen

Sinds augustus 2019 kan je in Vlaanderen een premie krijgen voor de aankoop van  thuisbatterijen om de stroom op te slaan die je zelf produceerde met je zonnepanelen.

Met deze financiële ondersteuning wil de Vlaamse regering mensen die zelf stroom produceren aanzetten om die stroom lokaal op te slaan en niet meteen te verbruiken. Met een thuisbatterij kan je overtollige stroom die door je zonnepanelen is geproduceerd, opslaan en gebruiken wanneer deze weinig of helemaal geen energie produceren. Nu belandt dat overschot vaak op het net.

 Sinds 1 augustus 2019 tot eind 2020 kan je dus een premie aanvragen bij het Vlaamse Departement Omgeving. Deze bedraagt 250 euro/kWh werkelijke capaciteit van de batterij, met een maximum van 3.200 euro per aansluitingspunt, of 35 procent van de investeringskosten.

Voorwaarden

Wie aanspraak wil maken op de premie moet zijn terugdraaiende teller vervangen door een digitale meter. Heb je nog geen digitale meter? Dan kan je die aanvragen bij distributienetbeheerder Fluvius (meer info vind je hier). De kosten voor de installatie krijg je achteraf vergoed.

De batterij moet daarnaast ‘milieuvriendelijk’ zijn. De klassieke loodzuurbatterijen komen dus niet in aanmakering, wel de modellen met lithium-ion of sodium-ion-technologie.

Een rendabele investering?

Als haar gebruik is aangepast aan de gezinssamenstelling en -behoeften, zou een thuisbatterij rendabel moeten zijn. (Ter informatie, de gemiddelde capaciteit van een thuisbatterij bedraagt 4 tot 8 kWh.)

Maar die rentabiliteit is ook afhankelijk van de levensduur van een batterij, en deze wordt in het beste geval geschat op 10 à 15 jaar. Engie: “Indien een gezin met een zonnepaneleninstallatie van 5 kW en een batterij van 8 kWh (die, na aftrek van de premie, nog ongeveer 6.000 euro kost) ongeveer 200 euro per jaar bespaart (soms tot 350 euro), zou de batterij niet volledig afgeschreven zijn.” Het systeem staat dus nog niet helemaal op punt.

Sommigen kiezen er dan ook voor om nog een paar jaar te wachten alvorens in een thuisbatterij te investeren. De groeiende concurrentie zal niet alleen leiden tot een prijsdaling, maar ook tot een verbetering van de kwaliteit (en waarom niet van de levensduur) van deze batterijen.

 

Tekst Mailys Chavagne

Openingsfoto Enerson

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels