Vlaamse regering saneert samen met Confederatie Bouw gronden

Nieuws

De samenwerking moet leiden tot een versnelde sanering van zwaar vervuilde sites.

De Vlaamse regering gaat samenwerken met de Vlaamse Confederatie Bouw om zwaar vervuilde sites, zogenaamde blackfields, versneld te saneren. Dat hebben beide partijen donderdagochtend afgesproken.

De Confederatie Bouw stelde aan de regering voor om te werken met San-Invest, een vorm van publiek-private samenwerking. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege zal nu met OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) een aantal pilootprojecten uitwerken. Volgens de Confederatie Bouw kan San-Invest op korte termijn zorgen voor een groot aantal saneringen van blackfields, waarna ze bebouwd kunnen worden met nieuwe woningen, bedrijven en gemeenschapsvoorzieningen. De Confederatie acht dat daardoor op korte termijn voor 175 miljoen euro extra investeringen in bodemsanering en ontwikkeling mogelijk worden.

De sanering van zwaar vervuilde sites, waarvan er nog altijd een pak zijn in Vlaanderen, kost erg veel geld en sleept soms erg lang aan. Schauvliege keek uit naar alternatieve financieringsmogelijkheden en ziet wel heil in San-Invest. Volgens de minister kan de inzet van San-Invest de herontwikkeling van blackfields versnellen waardoor sneller nieuwe opbrengsten gegenereerd kunnen worden. OVAM zal alvast een aantal pilootprojecten uitwerken.

Ook Vlaams minister-president Kris Peeters is opgetogen over de samenwerking met de Confederatie Bouw. “De Vlaamse bodemsaneringsbedrijven behoren tot de wereldtop. San-Invest kan een belangrijke bijkomende impuls geven op de eigen markt. Ik ben ervan overtuigd dat hierdoor de exportkansen van de betrokken bedrijven stijgen. Tegelijk wordt bijgedragen aan de Vlaanderen in Actie-doorbraak ‘groen stedengewest’.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels