Vlaamse regering trekt aandacht naar premies met ludieke campagnebeelden

Vlaamse regering trekt aandacht naar premies met ludieke campagnebeelden

Duurzaam bouwen, Nieuws, Recht en financiën

Sinds 1 januari 2012 zijn er heel wat nieuwe premies beschikbaar in Vlaanderen voor bouwers en verbouwers. De Vlaamse regering wil daar de aandacht op vestigen aan de hand van enkele ludieke campagnebeelden.

De beelden zijn dan wel grappig, de boodschap dient heel serieus genomen te worden. Energiebesparing is een topprioriteit voor de Vlaamse regering en bijkomende fiscale voordelen moeten het wegvallen van de fiscale aftrekbaarheid voor enkele van de energiebesparende maatregelen compenseren.

‘Energie besparen’

De beste manier om de energiefactuur van de Vlaamse gezinnen onder controle te houden, is ervoor zorgen dat ze energie besparen, luidt het. De eerste doelstelling van de Vlaamse overheid is ervoor te zorgen dat tegen 2020 alle woningen van dakisolatie zijn voorzien. Ten tweede moeten tegen dan ook alle ramen dubbele beglazing hebben.

Het volgende doel is om alle verwarmingsketels minstens een hoog rendement te laten hebben. Ten slotte wil men zoveel mogelijk bestaande muren degelijk isoleren met spouwmuurisolatie of buitenmuurisolatie. Om al deze doelstellingen te bereiken, voorziet de Vlaamse overheid fiscale voordelen.

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche wijst erop dat investeringen in energiebesparing bijzonder interessant blijven. “De Vlaamse regering blijft die investeringen ondersteunen”, zegt ze. “Met ongeveer 60.000 dakisolatiepremies per jaar zitten we op het goede spoor om onze doelstelling te halen en tegen 2020 alle daken in Vlaanderen geïsoleerd te hebben. Ook investeringen in muur- en vloerisolatie moedigen we nu , terwijl ook de vervanging van slechte beglazing een prioriteit blijft.”

Nieuwbouwwoningen

De huidige EPB-regelgeving (Energieprestatie en Binnenklimaat) schrijft voor dat nieuwbouwwoningen waarvoor vanaf 1 januari 2012 een bouwvergunning wordt aangevraagd, maximaal een E-peil van 70 voor een K-peil van 40 mogen behalen. In 2014 daalt het E-peil verder tot maximaal E60. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger een woning is.

Deze E70 kan u halen door bijvoorbeeld rekening te houden met bepaalde richtwaarden tijdens het isoleren en door ventilatie. Natuurlijke ventilatie is voldoende, maar meestal wordt gekozen voor een ventilatiesysteem type C of type D met warmterecuperatie.

Er is ook een fiscaal voordeel beschikbaar van de netbeheerder indien het E-peil 20 punten beter scoort dan het wettelijke E-peil (E70). Hoe lager het E-peil, hoe hoger de vergoeding.

Daarbovenop krijgt u tien jaar lang een korting van 20 procent op u jaarlijkse voorheffing indien uw nieuwbouwwoning in 2012 het E-peil 60 behaalt. Behaalt uw woning het E-peil 40, dan loopt de korting op tot 40 procent.

Bestaande woningen

Europa verplicht alle lidstaten om in het kader van haar 2020-doelstellingen onder meer tot 20 procent minder primaire energie te verbruiken. Vlaanderen heeft deze doelstellingen vertaald naar het Energierenovatieprogramma 2020. Daarbij wordt een belangrijke inspanning van de woningmarkt gevraagd.

De nadruk ligt op de isolatie van alle daken, de vervanging van alle enkele beglazing door hoogrendementsglas, het vervangen van een verouderde verwarmingsketels door verwarmingsketels met een hoog rendement en de na-isolatie van muren.

Isolatie

Het grootste pakket subsidies wordt gegeven door de netbeheerder voor woningen die al voor 2006 zijn aangesloten op het distributienet. De belastingvermindering voor energie- besparende investeringen blijft in 2012 alleen verder lopen voor wie investeert in dakisolatie in een woning die al minstens 5 jaar in gebruik is.

Verder krijgt u voor dakisolatie minstens 6 euro per m² van de netbeheerder als u de werken laat uitvoeren door een aannemer. Indien u zelf uw dak isoleert, krijgt u 3 euro per m².

Bij muurisolatie wordt er een onderscheid gemaakt tussen een spouwmuur en een buitenmuur. Vanaf 2012 stijgt de premie van de netbeheerder voor de na-isolatie van spouwmuren naar 6 euro per m² (max 800 euro). Bij de na-isolatie van een buitenmuur via de buitenzijde stijgt de vergoeding van de netbeheerder naar 15 euro per m² (max 2000 euro).

Ook voor de vloerisolatie gaat de premie van de netbeheerder omhoog en wordt eveneens 6 euro/m² isolatie uitbetaald.

Overige voordelen

Er wordt ook de nadruk gelegd op het vervangen van enkel glas, waarvoor u een subsidie krijgt van 12 euro/m². Wie echter al gewoon dubbel glas heeft en dit wil vervangen door hoogrendementsbeglazing moet kiezen voor beglazing met een U-waarde van 0,8 of beter om te kunnen genieten van de subsidie.

Ook de premie die de netbeheerder geeft bij de plaatsing van een zonneboiler stijgt naar 200 euro per m². Ten slotte kunnen mensen die aan het verbouwen zijn, rekenen op een financiële tegemoetkoming indien ze beslissen om een nieuwe warmtepomp te laten plaatsen.

Beschermde afnemers

Beschermde klanten zijn de personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Zij krijgen een vergoeding van 800 euro bij de plaatsing van een condensatieketel op stookolie of aardgas.

De fiscale voordelen die worden toegekend door de netbeheerder kunnen ook gecumuleerd worden met de renovatiepremie. Dat is een premie die ondermeer van toepassing is voor de vervanging van ramen met enkele beglazing door ramen met hoogrendementsbeglazing, de plaatsing van een condensatieketel of een zonneboiler.

Tekst Renske De Maesschalck

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels