Vlaamse Renovatiedag lokte meer dan 8.000 bezoekers

Nieuws

Met meer dan 8.000 bezoekers is het duidelijk dat renoveren sterk in de lift zit. De 15e editie van de Vlaamse Renovatiedag trok 2.000 meer bezoekers dan vorig jaar.

Afgelopen weekend zijn meer dan 8.000 toekomstige verbouwers eropuit getrokken voor de 15de editie van de Vlaamse Renovatiedag. Het aantal bezoeken is opgelopen tot meer dan 30.000, verspreid over 92 deelnemende inspirerende renovatieprojecten. Bijna 2.000 bezoekers meer dan vorig jaar dus, een weerspiegeling van de groeiende renovatiemarkt in Vlaanderen.

Water

Het thema van de Renovatiedag dit jaar was ‘water’. Vlaams Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege maakte het project van de consulent ‘Waterbewust bouwen’ bekend. Die consulent gaat via een subsidie aan de slag bij architectenorganisatie NAV en zal architecten helpen ‘waterrobuust’ te bouwen via een helpdesk, publicaties en infosessies.

“Dit project past perfect in mijn beleid om overstromingsrisico’s terug te dringen. We leggen in Vlaanderen bufferbekkens aan en investeren volop in gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG’s). Maar ook aan de kant van woningen en gebouwen kunnen de risico’s op een ondergelopen pand beperkt worden. Met de waterconsulent kunnen we zoeken naar nieuwe, creatieve alternatieven voor waterbestendig bouwen, de bestaande knowhow beter verdelen en de bouwsector met raad en daad bijstaan over de waterhuishouding van hun bouwprojecten”, aldus Schauvliege.

Energieprijzen

Tijdens de Renovatiedag is gebleken dat steeds meer kandidaat- verbouwers rekening houden met de stijgende energieprijzen. De aanwezige architecten kregen immers veel vragen over de mogelijkheden om energiezuinig te verbouwen. Het isoleren van het dak, plaatsen van hoogrendementsbeglazing en het isoleren van de bestaande muren staan vaak bovenaan het verlanglijstje van de toekomstige bouwheren.

‘Renoveren is informeren’

Om toekomstige-verbouwers nog beter op weg te helpen organiseert de Vlaamse Renovatiedag in juni nog drie infosessies onder de noemer ‘Renoveren is Informeren’. In chronologische volgorde wordt het hele verbouwproces er toegelicht, van de aankoop tot de oplevering van een woning. De sessies mikken op bezoekers van de Renovatiedag wiens honger naar informatie nog niet gestild is, of kandidaat-verbouwers die de Renovatiedag gemist hebben.

Na de grote belangstelling voor deze sessies vorig jaar, zijn er dit jaar drie sessies in plaats van twee: op dinsdag 4 juni in Gent, op donderdag 6 juni in Antwerpen en op donderdag 13 juni in Leuven. Klik hier voor meer informatie en inschrijvingen. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels