Vlaamse schrijnwerkers hebben minder werk door crisis

Nieuws

Een bevraging van de Bouwunie bij 204 Vlaamse schrijnwerkbedrijven en interieurbouwers toont aan dat de crisis ook voelbaar is in deze sector en dat ze de toekomst somber inzien.

Op dit moment is er geen sprake van een herstel voor de sector. De meerderheid van de bedrijven heeft voldoende opdrachten, maar 21% geeft aan dat ze te weinig werk hebben. Een derde van de ondervraagde bedrijven liet weten dat dat ze minder werk hebben, een ander derde heeft dan te maken met meer opdrachten.

Maar hier is het erg belangrijk om op te merken dat de orders op veel kortere termijn zijn ingepland, slechts 3 procent heeft een orderboekje dat verder dan 9 maanden is ingevuld. De helft van de ondervraagden kan nog maximum drie maanden aan het werk met de nu vastgelegde orders.

De veranderende situatie in de orders had natuurlijk ook gevolgen voor de tewerkstelling. Een op vijf bedrijven moest gebruik maken van tijdelijke werkloosheid, 12% moest zelfs mensen ontslaan. Een overgrote meerderheid (68%) gelooft niet dat de heropleving van de sector voor meteen is. Om mee te zijn met hun tijd, moeten de schrijnwerkersbedrijven en interieurbouwers ook over een modern machinepark beschikken.

‘Dit zijn grote maar noodzakelijke investeringen om rendabel te blijven, dankzij deze machines kan er sneller en nauwkeuriger geproduceerd worden en dat is nodig aangezien de loonkost in ons land heel erg hoog is’, klinkt het bij Jos Heylen, Bouwunie voorzitter van de sector schrijnwerkers en interieurbouwers en gedelegeerd bestuurder van Jos Heylen nv. (AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels