Vlaamse Wooninspectie verviervoudigde aantal pv’s

Immo, Nieuws

De Vlaamse wooninspectie heeft in tien jaar tijd vier keer meer pv's opgesteld: van 550 naar zowat 2.000 per jaar. Volgens Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) bewijst de vier jaar geleden ingevoerde herstelvordering ook zijn nut.

Daar waar de Wooninspectie in de beginjaren vooral actief was in Gent en Antwerpen, bestrijkt haar actieterrein nu 140 gemeenten. De afgelopen tien jaar werden 3.803 panden geverbaliseerd, goed voor 11.656 woonentiteiten.

Elektrocutiegevaar en vocht

De meest flagrante inbreuken op de woonkwaliteitsnormen worden vastgesteld bij de verhuur van kamers, maar ook appartementen en studio’s. Belangrijkste gebreken zijn elektrocutiegevaar en vocht. Sinds 2007 kunnen wooninspecteurs via het parket of de burgerlijke rechtbank ook een zogenaamde herstelvordering laten opleggen aan eigenaars. Die verplicht de verhuurder om zijn woning binnen een opgelegde termijn opnieuw in een aanvaardbare staat te brengen.

In 2011 werden er voor 345 panden, of in totaal 1.058 wooneenheden, een herstelvordering opgelegd. Dat brengt het totaal sinds 2007 op 1.149 panden of 3.707 woningen. Ook het effect wordt zichtbaar: in 2011 werden 119 panden of 308 woonentiteiten volledig hersteld. Dat brengt het totaal aantal panden dat dankzij de herstelvordering opnieuw bewoonbaar werd gemaakt op 279 en het aantal wooneenheden op 562.

Het meest aantal van die panden ligt in Gent (45), het minst in West-Vlaanderen (7). Daar komt verandering in, waarschuwt de wooninspectie, met een nieuwe wooninspecteur en afspraken met de parketten rond het vervolgingsbeleid.

‘Versterken private huurmarkt, meer kwaliteitsbewaking sociale huurmarkt’
Maar volgens Van den Bossche is er nog steeds heel wat werk aan de winkel. Ze wil in de toekomst meer kwaliteitsbewaking op de sociale huurmarkt en de private huurmarkt versterken. “Op vlak van sociale woningen is er heel wat nood aan renovaties”, aldus Van den Bossche. “Door de inventaris die sociale huisvestingsmaatschappijen vorig jaar maakten, zijn er heel wat meer renovatiedossiers. Het voorziene budget van 210 miljoen is met 100 miljoen toegenomen, waardoor 1.300 sociale woningen extra gerenoveerd kunnen worden.”

In het najaar komt ook een campagne om eigenaars te overtuigen hun woning via een sociaal verhuurkantoor op de markt te brengen. Met 2 miljoen euro extra moet dat aantal woningen verdubbelen tot 12.000. Voor de private markt wordt binnenkort het “huurgarantiefonds” gelanceerd, waarvoor 2,5 tot 3 miljoen euro is vrijgemaakt. Verhuurders kunnen zich laten verzekeren tegen wanbetaling en huurders krijgen de mogelijkheid om tot een jaar te blijven wonen, terwijl ze hun financiële problemen aanpakken.

Daarnaast wordt in het najaar een website gelanceerd waar huurders en verhuurders kunnen berekenen wat een faire huurprijs is voor een bepaalde woning in een bepaalde streek. Om krotverhuurders verder aan te pakken, wordt een draaiboek voor lokale overheden opgesteld met informatie hoe ze slachtoffers op kosten van de verhuurder kunnen herhuisvesten. Verder wordt gewerkt aan een decreet dat rechtbanken meer vrijheid geeft voor gepaste bestraffing. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels