Vlaanderen bouwt voortaan assistentiewoningen in plaats van serviceflats

Nieuws

In dergelijke woningen waar senioren zelfstandig wonen, is anders dan in serviceflats ook crisis- en overbruggingszorg voorzien. Er worden ook middelen uitgetrokken om sociale huisvestingsmaatschappijen toe te laten sociale assistentiewoningen te bouwen.

De Vlaamse overheid erkent en subsidieert voortaan assistentiewoningen voor ouderen in plaats van serviceflats. In dergelijke woningen waar senioren zelfstandig wonen, is anders dan in serviceflats ook crisis- en overbruggingszorg voorzien. Er worden ook middelen uitgetrokken om sociale huisvestingsmaatschappijen toe te laten sociale assistentiewoningen te bouwen. Dat hebben de Vlaamse ministers Jo Vandeurzen (Welzijn) en Freya Van den Bossche (Wonen) in Kessel-Lo bekendgemaakt.

Beide ministers hebben een uitvoeringsbesluit klaar dat het begrip assistentiewoning uitwerkt. “In vergelijking met serviceflats zijn assistentiewoningen ‘levensbestendig’ gebouwd. Er is crisishulp voorzien voor noodsituaties en aansluitend overbruggingszorg in afwachting van de zorg die de bewoner koos. De assistentiewoning maakt ook deel uit van het buurtleven. Dit alles moet ouderen nog meer kansen geven om zelfstandig te blijven”, aldus minister Vandeurzen. Bestaande serviceflats hebben 30 jaar tijd om de nodige verbouwingswerken uit te voeren.

Van den Bossche kondigde aan dat ze 10 procent van haar budget voor

sociale woningen reserveert voor de bouw van sociale assistentiewoningen door sociale huisvestingsmaatschappijen. “Vanaf 2014 zullen met deze middelen – 22 à 33 miljoen euro per jaar – jaarlijks 200 tot 300 dergelijke woningen kunnen gebouwd worden. Als er meer aanvragen zijn, wil ik hiervoor nog meer middelen vrijmaken. Daarnaast komen mensen die naar assistentiewoningen verhuizen voortaan in aanmerking voor huursubsidies als ze voldoen aan de inkomensvoorwaarden en de afgelopen 10 jaar geen huis in eigendom hadden”, aldus de minister.

Beide ministers beklemtoonden dat hiermee een belangrijke stap

gezet wordt in de samenwerking tussen de beleidsdomeinen wonen en

welzijn. (Belga/KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels