Vlaanderen haalt klimaatambities niet

Vlaanderen haalt klimaatambities niet

Actualiteit, Nieuws

Vier jaar na de ondertekening van het Klimaatakkoord van Parijs, heeft Europa zijn Green Deal voorgesteld, waarin het zijn ambities voor de komende jaren en tot 2050 heeft vastgelegd. En die zijn ambitieus.

Zo wil Europa tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen al met 50 of zelfs 55 procent terugdringen. Momenteel is dat nog 40 procent. Ook op de lange termijn scherpt Europa haar ambities aan en streeft het naar volledige klimaatneutraliteit. Waarmee het bedoelt dat er niet meer CO2 mag worden uitgestoten dan dat er wordt opgeslagen of verwerkt.

Vlaams klimaatplan

Twee dagen voor de bekendmaking van het Europese klimaatplan, legde ook de nieuwe Vlaamse regering de laatste hand aan zijn klimaatplan. En dat voldoet voorlopig niet aan de Europese verwachtingen. In de strijd tegen de opwarming van de aarde verwacht Europa dat Vlaanderen tegen 2030 35 procent minder uitstoot in vergelijking met 2005. Het Vlaamse klimaatplan spreekt over 32,6 procent. Voor 2050 had de Vlaamse regering in haar regeerakkoord al aangekondigd haar ambities terug te schroeven naar 80 procent. 

In een reactie verklaarde Zuhal Demir, de Vlaamse minister van Klimaat, dat ze “alles wil bekijken, maar het moet haalbaar en betaalbaar zijn”. 

Energiezuinige woningen

Het Vlaamse klimaatplan bevat dan ook geen nieuwe, ingrijpende maatregelen. Een verplichte renovatie na aankoop van een woning, waar eerder sprake van was, komt er dus niet. Wel komen er goedkope leningen voor energiezuinige renovaties. Zo zou wie vijf jaar na de aankoop van een woning een renovatie doorvoert die het gebouw energievriendelijker maakt, een renteloze lening van 30.000 euro kunnen aangaan. Ook zouden de registratierechten dalen voor wie een oude woning koopt om ze te slopen en een energiezuinigere woning in de plaats te bouwen. Concreet zijn deze maatregelen weliswaar nog niet.

België

Vlaanderen mag de doelstellingen tegen 2030 dan wel niet halen, België zou dat wel doen. Dat komt dankzij de inspanningen van Brussel en Wallonië. Brussel wil zijn uitstoot met 40 procent verminderen, Wallonië spreekt zelfs van 55 procent. De drie gewesten zullen dit binnenkort allemaal vastleggen in een gezamenlijk Energie- en Klimaatplan. Dan zal ook duidelijk worden welke maatregelen voor deze daling zullen moeten zorgen. 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels