‘Vlaanderen mag passiefbouw niet verplichten’

Duurzaam bouwen, Immo

Jean-Marie Plasschaert, burgerlijk ingenieur bouwkunde en al 25 jaar zaakvoerder van een aanbestedingsbureau in woningbouw, vindt dat het geothermiehuis de uitgelezen manier is om energiezuinig te bouwen.

Vanaf 2021 moet van Europa elke nieuwbouw energieneutraal zijn. Daarvoor zijn verschillende opties mogelijk waarvan de passiefwoning er slecht één is volgens Jean-Marie Plasschaert, burgerlijk ingenieur bouwkunde en al 25 jaar zaakvoerder van een aanbestedingsbureau in woningbouw. Uit zijn ervaring blijkt dat het geothermiehuis ook een uitgelezen manier is om energiezuinig te bouwen. “Veel goedkoper dan passief, even energiezuinig en zonder een hele resem kopzorgen.” Plasschaert roept de Vlaamse regering dan ook op om niet zoals in Brussel passiefbouw verplicht te maken, maar enkel het energieverbruik of E-peil van de woning als maatstaf te hanteren voor het subsidiëren van energiezuinig bouwen.

Nu de Vlaamse overheid nog volop onderzoekt hoe zij energiezuinig bouwen gaat ondersteunen, vreest Jean-Marie Plasschaert dat Vlaanderen dezelfde weg zal opgaan als Brussel. Daar wordt passiefbouw vanaf 2015 verplicht voor nieuwbouw.

“Ik heb niets tegen passiefbouw op zich, het is één manier om energiezuinig te bouwen. En dat je goed moet isoleren, spreekt ook voor zich. Maar het is onzin dat passief als enig zaligmakende bouwmethode wordt geponeerd én gestimuleerd. Bouwen wordt stilaan onbetaalbaar voor jonge mensen en die hebben het recht te weten dat er even efficiënte én goedkopere wegen bestaan naar energiezuinig wonen”, aldus Jean-Marie Plasschaert.

Geothermiehuis Geothermiehuizen halen warmte en koeling via aardsondes uit de bodem, variërend van 50 tot 150 meter diep. “Die warmtepompen zijn echte krachtpatsers, ze halen 5 keer meer energie uit de bodem dan dat ze verbruiken. En dus kan je met een ‘normale’ isolatie en ventilatie ruimschoots hetzelfde E-peil behalen als een passiefhuis. Je behoudt bovendien je vrijheid van bouwstijl. De zachte Vlaamse bodem is trouwens ideaal voor grondboringen.”

Een geothermiehuis vraagt dan ook geen forse investeringen voor koeling of ventilatie, heeft geen last van plaatsverlies of comfortproblemen door overdreven isolatie en extreme luchtdichtheid. Stukken goedkoper ook: de meerprijs voor een geothermiehuis (t.o.v. een ‘gewone’ E-70 woning) is amper de helft van de extra investering voor een passiefhuis (15.000/30.000 euro)

E-peil als maatstaf

Voor Europa is enkel het energieverbruik (E-peil) van belang, niet zozeer hoe men dat realiseert. “In de Scandinavische landen en Nederland zijn geothermiehuizen de norm, maar hier blijft men zich blindstaren op de passiefmethode. Nochtans stelt het Vlaamse Energieagentschap (VEA) alle gegevens ter beschikking waaruit duidelijk blijkt dat het ook anders kan”, aldus Jean-Marie. (RDM)Bezoek de stand van Plasschaert op Batibouw in hal 8 op stand 314.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels