Vlaanderen moet steun hernieuwbare energie tegen juli 2013 aanpassen

Nieuws

Vlaanderen moet de artikelen van het Energiedecreet over de injectie van hernieuwbare energie in het netwerk aanpassen. De artikelen schenden volgens het Grondwettelijk Hof het gelijkheidsprincipe.

Vlaanderen krijgt van het Grondwettelijk Hof tot 1 juli 2013 de tijd om de artikelen van het Energiedecreet over de injectie van hernieuwbare energie in het netwerk aan te passen. Het decreet bepaalt dat er geen enkel recht op minimumsteun bestaat voor de hernieuwbare energie geïnjecteerd in het transmissienet, terwijl dat wel het geval is voor het distributienet. Voor het hof wordt hierdoor het grondwettelijk gelijkheidsprincipe geschonden.

De zaak werd aangespannen door het Gentse bedrijf Stora Enso Langerbrugge. Het bedrijf vond het niet kunnen dat de opbrengstgarantie en de investeringszekerheid van groenestroom- en warmtekrachtcertificaten gegarandeerd worden indien de hernieuwbare energie geïnjecteerd wordt in het distributienet (gericht op de verbruiker), maar niet wanneer de energie geïnjecteerd wordt in het transmissienet (beheerd door Elia).

Het Grondwettelijk Hof stelt dat installaties die aangesloten zijn op het distributienet in wezen niet verschillen van installaties die zijn aangesloten op het transmissienetwerk. “Beide installaties zijn immers gelegen in het Vlaamse gewest, produceren hernieuwbare energie op grond van dezelfde technologieën en wekken bijgevolg energie op die even duurzaam is”, luidt het.

Hoewel volgens het hof een verschil in minimumsteun tussen beide systemen gerechtvaardigd kan zijn, kan het niet dat er voor het injecteren van hernieuwbare energie in het transmissienetwerk geen enkel recht bestaat. Omwille van de rechtszekerheid handhaaft het Grondwettelijk Hof de gevolgen van de vernietigde bepalingen tot het ogenblik dat het decreet is aangepast en dat uiterlijk tot 1 juli 2013. (Belga/KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels