Vlaanderen te weinig ambitieus op vlak van versnelde afbouw asbest

Vlaanderen te weinig ambitieus op vlak van versnelde afbouw asbest

Nieuws

Tegen 2040 moet Vlaanderen volledig vrij zijn van asbest. Als we deze deadline willen halen, moeten er meer maatregelen genomen worden.

Vlaanderen wil de aanwezigheid van asbest versneld afbouwen. Tegen 2040 moet het gebied volledig vrij zijn van asbest. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege. Een volledig stappenplan, van hoe we de asbest gaan verwijderen, zal uitgewerkt worden door OVAM tegen 2018.

Risico’s voor milieu en gezondheid

Decennialang is asbest gebruikt in allerlei toepassingen. Enkele voorbeelden zijn onder meer dakleien, golfplaten en isolatiemateriaal. Door de risico’s op milieu en gezondheid werd het gebruik in 1998 verboden. Maar er zouden naar schatting nog 3,7 miljoen asbesthoudende materialen in omloop zijn. Zonder ingrijpen zou het volgens OVAM tot 2070 duren vooraleer de asbesthoudende producten verdwenen zijn. Dat betekent dat er nog meer dan 50 jaar asbestvezels zouden bijkomen. Dat is voor de Vlaamse regering de reden om te kiezen voor een versneld afbouwbeleid.

Een plan op papier voor 2018

OVAM heeft nu de opdracht gekregen om een plan uit te werken tegen 2018. Hierin zou de uitvoering en de coördinatie van het afbouwbeleid, om Vlaanderen asbestveilig te maken tegen 2040, uitgelegd moeten staan. Een eerste verdere stap is aanvullend onderzoek doen en haalbare scenario’s uitwerken. Bij versnelde afbouw zal in de eerste plaats gekeken worden naar scholen, publieke gebouwen, overheidsgebouwen, residentiële gebouwen en land- en tuinbouwbedrijven.

Nederland als voorbeeld

Volgens Erik Broekhoven, voorzitter Bouwunie Limburg Dakwerkers, getuigt het plan om Vlaanderen tegen 2040 asbestvrij te krijgen van weinig ambitie. “Vlaanderen zou beter een voorbeeld nemen aan Nederland. Daar heeft de Nederlandse overheid de intentie om tegen 2024 alle daken asbestvrij te hebben”, aldus Broekhoven. “In Vlaanderen daarentegen verdwijnen op dit moment heel wat asbesthoudende daken onder de metalen overzetdaken. Hierdoor schuift men de problematiek enkel maar door naar toekomstige generaties. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels