Vlaming gebruikt woning als financiële zekerheid

Nieuws

De helft van de Vlamingen gebruikt de woning als financiële zekerheid tijdens de oude dag.

De helft van de Vlamingen die een woning bezitten wil hieruit financiële middelen putten om tijdens het pensioen over een extra inkomen te beschikken. De voorkeur gaat uit naar het “omgekeerd woonkrediet” eerder dan verkoop of lijfrenteformule.

Dat blijkt uit een onderzoek van het departement Economisch Hoger Onderwijs van de KH Leuven waarbij 750 Vlamingen tussen 45 en 79 bevraagd werden. Exact 80,6 procent van de ondervraagden beschikt over een eigen woning en 48,8 procent daarvan is bereid zijn woning in te zetten om over voldoende financiële middelen te beschikken tijdens het pensioen. Het geld dat hierbij vrijkomt zal voor 63,13 procent besteed worden aan extra zorg tijdens de oude dag, de rest aan consumptie.

Omgekeerd woonkrediet

Het omgekeerd woonkrediet, een systeem waarbij eigenaars hun woning in onderpand geven aan de bank in ruil voor een maandelijkse betaling en waarbij de bank geleidelijk eigenaar wordt van de woning, is hiervoor het meest populair (score van 5,29 op 10), gevolgd door verkoop van de woning (4,10) en lijfrenteregeling (3,20).

Wat het meest zorgen baart voor de oude dag is gezondheid (40,8 procent), afhankelijk worden van anderen (29,1 procent) en de financiële toestand (14,17 procent). Slechts 11,8 procent vindt dat het wettelijk pensioen voor voldoende inkomen zal zorgen en 81,6 procent nam daarom bijkomende initiatieven. Het meest populair zijn pensioensparen (78 procent), aankoop van een gezinswoning (67 procent), voldoende beleggen of sparen (33 procent) en groeps- en levensverzekering (30 procent). (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels