Vlaming lijkt klaar om tegen 2050 compacter te wonen

Nieuws

De toekomst: kleinere woningen, geen privétuin, werken en winkelen op fietsafstand.

Kleinere woningen, geen privétuin, werken en winkelen op fietsafstand. Als we onze ruimte niet willen verkwanselen, leven we in 2050 een stuk compacter. Een enquête laat uitschijnen dat de Vlaming er klaar voor is, schrijven De Standaard en De Morgen.
De Vlaamse regering werkt aan een nieuw Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en wil daarvoor de mening van de Vlamingen kennen. Honderd experts uit het maatschappelijke middenveld (ondernemingen, vakbonden, natuurorganisaties, landbouw) konden in december brainstormen over het thema.

Niet langer morsen met ruimte

Uit hun bevindingen werd het toekomstbeeld gedistilleerd: compact, nabij en duurzaam. Het morsen met ruimte moet verleden tijd zijn. De overheid vroeg vervolgens aan duizend burgers hun mening en uit de resultaten blijkt het mee te vallen met het draagvlak voor een strakkere ruimtelijke ordening. Een ruime meerderheid (77procent) is ervoor te vinden dat winkels, werk, sport en scholen op wandel- of fietsafstand gelegen zijn.

Bijna negen op de tien keuren het idee af dat ‘iedereen overal moet kunnen bouwen’. Twee op de drie zijn voor overheidsregels over bouwen.

Groenboek
“Uit deze enquête leren we dat de Vlaming positief is”, zegt Mie Van den Kerchove, woordvoerster van het departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed (RWO), dat het beleidsplan voorbereidt. De ideeën gaan mee in de aanloop naar het beleidsplan. Eind dit jaar komen de eerste bevindingen in een groenboek.

De Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening, Philippe Muyters (N-VA), wil tegen het einde van de bestuursperiode de krijtlijnen trekken. Het nieuwe Beleidsplan Ruimte opstellen, is dan voor zijn opvolger.

(Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels