Vlamingen kennen hun energiefactuur niet

Vlamingen kennen hun energiefactuur niet

Nieuws

De energiefactuur blijft een grote onbekende voor de gemiddelde Vlaming. Slechts een vijfde van de gezinnen weet hoe hoog het verbruik is; de helft heeft geen enkele indicatie.

De energiefactuur blijft een grote onbekende voor de gemiddelde Vlaming. Slechts een vijfde van de gezinnen weet hoe hoog het verbruik is; de helft heeft geen enkele indicatie. Dat gaf de Vlaamse energieregulator VREG donderdag aan bij de presentatie van de jaarlijkse Marktmonitor.

Toch valt er heel wat te besparen voor de actieve consument: gemiddeld zowat 238 euro per jaar voor een doorsneegezin voor elektriciteit en aardgas samen. De Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt bevroeg duizend gezinnen en zowat duizend bedrijven. De energiefactuur is dan wel een onbekende, toch voelt zes op de tien gezinnen zich voldoende geïnformeerd over de vrijmaking van de energiemarkt: iets minder dan in 2009 (62 procent), maar wel 10 procent meer dan in 2008.

Precies 55 procent van de gezinnen staat positief tegenover de vrijmaking, tegenover 51 procent in 2009. Met 35 procent ziet ruim een derde geen positief effect. Een actieve houding op de energiemarkt loont dus.

Gemiddelde factuur

Op 1 juli kon een gezin met een doorsneeverbruik gemiddeld 238 euro per jaar besparen door een contract te sluiten met de goedkoopste leverancier: 69 euro besparing op elektriciteit en net geen 169 euro op aardgas. Maximaal – het verschil tussen de hoogste en de laagste prijs – is een besparing mogelijk van 641 euro.

De gemiddelde jaarlijkse factuur voor gas en elektriciteit voor een gezin bedraagt zowat 1.900 euro. Van januari tot en met augustus veranderden al zowat 125.000 mensen van elektriciteitsleverancier en 75.000 van aardgasleverancier.

Groene stroom

Het aandeel van groene stroom bij de Vlaamse gezinnen “blijft relatief stabiel”, zo leert de Marktmonitor van de Vlaamse energieregulator VREG. Een kwart van de gezinnen die een energiecontract afgesloten hebben, heeft een groen contract. In 2009 was dat 21 pct.

Zeven op de tien gezinnen vertrouwt het groene karakter van de stroom. Bij de bedrijven bespeurde gedelegeerd bestuurder André Pictoel “een geweldige ruk naar groene energie”. Pagina 1 van 1 “Eerste “” Laatste”

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels