Vloerbekleding: keuze te over

Vloerbekleding: keuze te over

Badkamer en wellness

De vloerbekleding in de badkamer vraagt extra aandacht. Die bekleding moet waterafstotend zijn, comfortabel aanvoelen en bijdragen tot de juiste sfeer. We belichten voor u de belangrijkste mogelijkheden en trends.

De vloerbekleding in de badkamer vraagt extra aandacht. Die bekleding moet waterafstotend zijn, comfortabel aanvoelen en bijdragen tot de juiste sfeer. Antislip op de vloer is ook geen overbodige luxe. Bovendien lopen bad- en slaapkamer steeds meer in elkaar over, wat uiteraard ook de materiaalkeuze beïnvloedt. We belichten voor u de belangrijkste mogelijkheden en trends.

Keramische tegels

Betegelde wanden – liefst volledig tot aan het plafond – zijn momenteel dé trend. In dat geval wordt er zo weinig mogelijk met verschillende materialen gewerkt. Wat wel kan (en ook vaak gekozen wordt), is werken met verschillende afwerkingen van hetzelfde materiaal.

Een opvallende trend is dat tegels alsmaar groter worden. Vroeger was een kleine, vaste tegelmaat de standaard in vele badkamers. Nu men tegenwoordig ervoor kiest om grote vlakken te betegelen, zijn supergrote tegels geen uitzondering meer. Grote tegels geven de badkamer een rustig en ruimtelijk uitzicht. Verschillende formaten en patronen kunnen wel een bijzonder effect opleveren, maar zijn eerder af te raden in kleine badkamers omdat het de badkamer nog kleiner doet lijken.

De belangrijkste eigenschap van keramische tegels is hun onderhoudsgemak. In vergelijking met natuursteen vragen ze minder onderhoud en blijven ze er langer als nieuw uitzien. Water en chemicaliën hebben er immers geen vat op. Het assortiment tegels is enorm uitgebreid. Ze zijn verkrijgbaar in de meest diverse kleuren, effen of met prints, een structuur, enz.

Als de betegeling van uw badkamer of douche aan vernieuwing toe is, kunt u opteren voor versterkte keramische platen van slechts 3 mm dik. Het grote voordeel is dat ze op de bestaande betegeling kunnen worden verlijmd, op voorwaarde dat de ondergrond perfect vlak is. Door hun geringe dikte verliest u quasi geen ruimte, en bovendien hoeft u de oude tegels niet uit te breken. De platen hebben dezelfde eigenschappen als een duurzame, keramische tegel.

Natuursteen

De charme van een natuurstenen vloer- of wandbekleding is uniek. Er zijn vele soorten natuursteen op de markt: arduin, kalksteen, zandsteen, leisteen, marmer, basalt, graniet,… Elke soort is uniek, met specifieke eigenschappen. Vooral marmer kent momenteel een ware revival.

Wie kiest voor een natuurstenen vloer in de badkamer, moet toch rekening houden met enkele zaken. Eerst en vooral moet de vloer vochtbestendig zijn, en een afwerking hebben gekregen die het uitglijden voorkomt. Een getrommelde afwerking, bijvoorbeeld, vermindert het slipgevaar en geeft de steen eveneens een doorleefde uitstraling. Veel soorten natuursteen zijn gevoelig aan de kalk in het leidingwater. Indien de steen niet behandeld werd, moet de vloer of wand na elke wasbeurt volledig droog gemaakt worden. Er zijn middelen op de markt om natuursteen te behandelen en vochtbestendig te maken. Kies bij voorkeur voor een smalle voeg en voor een goede kwaliteit van natuursteen.

Mozaïek

Mozaïek is een van de populairste materialen voor de bekleding van de badkamer. Mozaïek kan uit verschillende soorten materiaal worden vervaardigd. De meest voorkomende soorten zijn glasmozaïek, keramische mozaïek en tot mozaïek verwerkte natuursteen. Gelukkig hoeft u de steentjes niet stuk voor stuk aan te brengen want ze zijn reeds vooraf op een net aangebracht. U kunt de netjes dan gemakkelijk op de muur of vloer bevestigen. Glasmozaïek is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van kleuren, zelfs in een gamma transparante kleuren.

Keien

Keien als vloerbedekking in de badkamer doen dromen van verre stranden en zorgen voor een vakantiegevoel. De mooie, ronde vormen en subtiele kleurnuances zorgen voor een unieke belevenis. Gelukkig voelen de keien niet onaangenaam onder de blote voeten omdat de kiezels in een transparant kunsthars werden gegoten. Bijkomend voordeel is dat hierdoor de ruimte tussen de keien mooi afgesloten is.

Een andere mogelijkheid zijn keien die, net als mozaïeksteentjes, vooraf op netjes zijn bevestigd en zo op de vloer worden geplaatst. De ruimte tussen de keien wordt daarna opgevuld met een voegcement. Weet wel dat bij deze laatste methode een reliëf blijft bestaan en de vorm van de keien voelbaar blijft onder de voeten.

Kurk

Dit natuurproduct is een sfeervolle en praktische oplossing voor de bekleding van vloer en wanden in de badkamer. De natuur als inspiratiebron voor het interieur is een huidige trend waarin natuurlijke materialen zoals hout of kurk erg goed bij aansluiten. Ook in de eigentijdse cottagestijl horen materialen zoals vergrijsd hout, onbehandeld beton, geborsteld metaal en kurk.

De donkere kurkvloer wint aan populariteit omdat die het (lichte) badkamermeubilair mooi tot zijn recht laat komen. Meestal wordt een donkere tint op de vloer gecombineerd met een kurkwand in een wat lichtere kleur maar met hetzelfde sobere dessin.

Kurk is soepel maar sterk dankzij zijn unieke structuur en slijtvaste toplaag. Kurk is van nature waterafstotend en antislip. De vuilafstotende toplaag geeft stof, bacteriën, schimmel en huismijt geen kans, waardoor kurkvloeren hygiënisch zijn en blijven.

Massieve parketvloer

De planken, stroken of blokjes van een massieve parketvloer zijn vervaardigd van één laag massief hout, zonder toevoeging van andere componenten. Wie zijn hart verloren heeft aan hout in het interieur, weet dat dit materiaal steeds aangenaam warm aanvoelt. Laat dàt nu precies zijn wat je verlangt als je op blote voeten in de badkamer rondloopt!

Voor de badkamer komen enkel harde, tropische houtsoorten in aanmerking zoals Afrikaans padoek, afrormosia, afzelia, iroko, ipé, itauba of merbau. De massieve parketvloer wordt afgewerkt met een vernis of een beschermende olie die vlekken of inwerking van water of chemische producten voorkomt. Houtsoorten bestaan in diverse varianten of kwaliteiten. De rustieke variant met knopen valt ongetwijfeld meer in de smaak bij liefhebbers van een klassiek of landelijk interieur. De knopenvrije, strakke versie is dan weer meer geliefd bij aanhangers van een hedendaags en minimalistisch interieur.

De parketplaatser of houtspecialist kan u adviseren welke plaatsingsmethode het meest aangewezen is in uw woning. Massief parket kan immers op verschillende manieren geplaatst worden: verlijmen op de dekvloer, zwevende plaatsing op een dekvloer (in tand-en-groef) of verlijmen en nagelen.

Gietvloeren

Cement- en kunststofgietvloeren zijn naadloos en bijgevolg eenvoudig schoon te maken. Ze kunnen perfect aangebracht worden bij vloerverwarming en bovenop bestaande vloeren. Een betonlook of een mooie, eigentijdse kleur, alles is mogelijk. U kunt er een grote variatie aan sferen mee creëren: van strak en vlak tot stoer en robuust.

Gietvloeren zijn er in verschillende varianten: epoxy, polyurethaan (PU), cementgebonden en troffelvloeren. De epoxy gietvloer is oorspronkelijk afkomstig uit de industrie maar vindt meer en meer toepassing in de particuliere woningbouw. De PU-vloer is een zachtere gietvloer in een matte of zijdeglans uitvoering. De troffelvloeren zijn een combinatie van twee verschillende polymeren (kunstharsen) vermengd met speciale zandsoorten. De kleuren gaan van lichtgrijs tot donker antraciet en natuurlijke zandkleuren. Hij wordt voorzien van een gesloten toplaag waardoor de troffelvloer slijtvast, waterresistent, antiallergisch en antislip is.

Ingrid Allaerts

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels