Vocht in huis? Schakel een hulplijn in!

Vocht in huis? Schakel een hulplijn in!

niet importeren

Vochtige omgevingslucht, tocht, condensatie, schimmelvorming: stuk voor stuk symptomen die in de hand worden gewerkt door een gebrekkige isolatie en/of vocht in huis. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, maar wanneer er problemen opduiken, moeten die ook worden verholpen. De tussenkomst van een vocht- en isolatiedeskundige kan in dat verband haar nut bewijzen.

1. Isolatie en ventilatie zijn prioritair

Een gebrek aan of een fout in de isolatie creëert een koudebrug: dat is een plek waarlangs de koude van buiten kan binnendringen en warmte van binnen kan ontsnappen. Een koudebrug veroorzaakt niet alleen warmteverliezen, maar kan ook aan de basis liggen van vochtproblemen.

Een degelijke isolatie moet worden gekoppeld aan voldoende ventilatie zodat de lucht in huis geregeld wordt ververst. Isolatie voorkomt immers dat lucht via natuurlijke weg ontsnapt en binnendringt. Indien de omgevingslucht onvoldoende wordt ververst, raakt ze na verloop van tijd verzadigd van vocht, afkomstig van verschillende activiteiten die in huis plaatsvinden: ademhaling van de bewoners, vaatwas, douche, droogkast,… Daardoor worden fenomenen als condensatie, schimmel- en zwamvorming in de hand gewerkt.

2. Een expert inschakelen

Indien u er niet in slaagt een vochtprobleem op te lossen met een aantal eenvoudige ingrepen (de temperatuur in huis tijdelijk verhogen, het ventilatiedebiet opdrijven,…), raden wij u aan een vocht- en isolatiedeskundige in te schakelen om de schade te beperken.

Hoewel dergelijke fenomenen makkelijk vast te stellen zijn, zijn de precieze oorzaken soms een stuk moeilijker te achterhalen en moet er worden gezocht naar een efficiënte en duurzame oplossing. Zo gebeurt het niet zelden dat een bepaald probleem uit een ander voortvloeit, terwijl de reële oorzaak niet meteen kan worden gevonden.

Tijdens een bezoek ter plaatse zal de expert trachten de problemen te detecteren en te lokaliseren. Afhankelijk van de aard ervan, zal hij de herstellingskosten ramen. Hij zal vooral de meeste tijd besteden aan het achterhalen van de oorzaak van het probleem. Op basis van zijn bevindingen kan hij een rapport opstellen en u in contact brengen met vakmensen die het probleem bij de bron kunnen aanpakken en de eventuele schade kunnen herstellen.

Tijdens zijn onderzoek maakt de vochtdeskundige soms gebruik van detectie- en meetapparatuur, zoals:

  • een radiofrequentiedetector. Dat is een toestel waarmee het vochtgehalte in een muur wordt gemeten zonder dat het door het bouwmateriaal wordt beïnvloed. Dergelijke metingen zijn erg betrouwbaar.
  • een ultrasoondetector. Die volgt de loop van het water om zo te achterhalen waar het precies vandaan komt. De detector kan ook schimmels opsporen. Het toestel, dat gebruik maakt van geluidweerkaatsingen, moet in een goed afgesloten ruimte worden gehanteerd, anders zijn de metingen niet betrouwbaar.
  • een thermografische camera. Die maakt infraroodopnames die niet alleen koudebruggen, maar ook de aanwezigheid van water (insijpelend vocht, dauwpunten, de omvang van vochtplekken,…) in alle elementen van het gebouw (externe mantel, dak, muren, vloeren,…) in beeld brengen. De techniek is vrij duur, maar zeer efficiënt. Lees in dat verband ook het artikel ‘Infrarood heeft geen geheimen meer…’ in Ik ga Bouwen nr. 335 van november 2010.
  • een detectie met behulp van ultraviolet licht. Via het gebruik van de keurstof fluoresceïne worden vocht en zwammen opgespoord. Wanneer dat poeder zich vermengt met water, wordt de aanwezigheid, groei en omvang van zwammen zichtbaar.

3. Hoeveel kost zo’n deskundige?

Een standaardexpertise zonder een rapport kost zowat 375 euro (excl. btw). Voor een standaardexpertise met rapport houdt u rekening met ongeveer 435 euro (excl. btw). Betaalt u de expert per uur, ga dan uit 95 euro (excl. btw) per uur + een forfait van ongeveer 250 euro voor dossier- en administratiekosten. Ook andere algemene kosten kunnen desgevallend in rekening worden gebracht, maar die lopen meestal niet hoog op.

Jérémy Goldyn

Met dank aan de heer Paul Beaujean, E&T nv (Expertise en bijzondere technieken)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels