Vochtplekken in je woning: hoe aan te pakken?

Ruwbouw

De laatste dagen komt het water soms met bakken uit de lucht met in sommige gebieden overstromingen tot gevolg. Maar zelfs als uw kelder niet onderloopt, kan je nu of binnenkort last hebben van vochtplekken. Hoe ga je ze te lijf?

De laatste dagen komt het water soms met bakken uit de lucht met in sommige gebieden overstromingen tot gevolg. Maar zelfs als uw kelder niet onderloopt, kan je nu of binnenkort last hebben van vochtplekken. Hoe ga je ze te lijf?

We weten maar al te goed dat vochtplekken niet enkel het gevolg zijn van overmatige regenval, maar dit is één van de oorzaken. Het is daarom belangrijk om de oorzaak in kaart te brengen voor je de vochtplek aanpakt.

Mogelijke oorzaken?

Zoals we al aanhaalden, is neerslag een mogelijke oorzaak van vochtproblemen. Regen zoekt zijn weg tussen kiertjes, bij overgangen van bouwmaterialen of onder het dak. Of heb je bijvoorbeeld een plat dak op de woning? Dan kan stilstaand regenwater, die na een regenbui is blijven liggen, zijn weg zoeken langs scheurtjes in de dakbedekking.

Het is dus sowieso belangrijk om de buitenmuren en het dak goed te onderhouden, maar toch biedt dit geen sluitende bescherming. Overstromingen, en ondergelopen kelders, kunnen ook voor blijvende vochtplekken zorgen.

Naast vocht dat uit de hemel komt, kan je woning het ook lastig te verduren krijgen vanuit de grond. Wanneer tijdens de bouw van de woning te weinig aandacht werd besteed aan bescherming tegen grondwater, zal je vroeg of laat hiermee te maken krijgen. De funderingen slorpen als het ware het water op en dacht vocht stijgt langs de muren. Doorgaans worden nieuwbouwwoningen nu uitgerust met een ondoordringbare laag daar waar de grond in contact komt met de muren.

Een vochtige ruimte die onvoldoende gelucht wordt, kan ook te maken krijgen met vochtplekken. Hier gaat het dus om condensatie, ruimtes als badkamers hebben hier een grotere kans op. Als in de badkamer, of in een andere ruimte, de wasmachine het begeeft of een waterleiding breekt, kan dit ook tot wateroverlast leiden. Wie daarna de getroffen ruimte(s) vervolgens niet goed laat drogen, kan na verloop van tijd ook voor verrassingen komen te staan.

Oorzaken wegnemen

In het geval van vochtplekken door regen is het belangrijk na te gaan waarlangs het water de woning binnensijpelt. Heeft een buitenmuur te maken met een barst, is de dakbedekking niet meer waterdicht of laat het houtwerk van de ramen water binnen? Herstel deze mankementjes om bijkomende problemen te vermijden. Als je je twijfels hebt over de oorzaak van de problemen, haal je er beter iemand bij. Liever één keer investeren, in plaats van jaarlijks met hetzelfde probleem te zitten.

Omdat het nu eenmaal onmogelijk is om de funderingen van de woning aan te pakken zonder ingrijpende maatregelen te treffen, bestaan er ook andere manieren. Zo kan een chemische stof in de getroffen muren gespoten worden. Het impregneren van deze muur zal hem waterafstotend maken.

Zoals we al aangaven is het belangrijk om vochtige ruimtes voldoende te verluchten. Als er geen mogelijkheid is, wegens geen raam, kan je bijvoorbeeld ook een luchtafvoersysteem installeren.

Weg met de vochtplek

Om de zichtbare restanten, want de oorzaak is ondertussen aangepakt, tot slot te verwijderen, ga je als volgt te werk. Het behangpapier, de verflagen of andere muurbekleding moet eerst en vooral verwijderd worden. Als de muur beschadigd is, dan kan je deze eerst herstellen. Laat, indien je geplamuurd hebt, de muur goed uitdrogen. Dit laatste geldt voor alles wat je vervolgens nog onderneemt. Je wilt namelijk niet opnieuw vochtige muren hebben.

Breng verschillende lagen (afhankelijk van de instructies) vochtwerend product aan op de muren. Vervolgens kan je de muur opnieuw decoreren zoals voorheen. Of wie weet heb je zin in iets nieuws en geef je de ruimte meteen ook een make-over. (AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels