Voldoet jouw woning aan de normen?

Voldoet jouw woning aan de normen?

Actualiteit, Nieuws

Heel wat Vlaamse woningen zijn niet veilig of comfortabel genoeg. De Vlaamse overheid start daarom met een sensibiliseringscampagne én een checklist. Doorstaat jouw woning de test?

Een woning biedt een dak boven je hoofd. Dat lijkt voldoende, maar woningen moeten ook gezond en veilig zijn, en een minimum aan comfort bieden. Heel wat Vlaamse woningen doen dat nog altijd niet. 

1 op de 10 niet in orde

Zo’n 10 à 13 procent van de Vlaamse woningen zou ernstige gebreken vertonen. Dat is al een stuk beter dan een aantal jaar geleden – heel wat meer woningen beschikken ondertussen over dakisolatie, rookmelders, isolerend glas en dergelijke – maar volgens Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele, kan en moet het beter: “Het gaat immers vooral over essentiële zaken zoals stabiliteit, brandveiligheid, de veiligheid van de technische installaties en voldoende verluchting en verlichting. Dat lijken elementaire zaken, maar toch ontsnappen ze regelmatig aan de nodige aandacht.”

Die essentiële zaken maken nochtans deel uit van de woningkwaliteitsnormen; minimale normen waaraan je woning – of je nu eigenaar of huurder bent – moet voldoen, zoals de aanwezigheid van rookmelders, een minimum aan dakisolatie… Die normen blijken echter niet of veel te weinig gekend. Een grootschalige sensibiliseringscampagne moet daar verandering in brengen. “We willen dat iedereen weet dat er woningkwaliteitsnormen bestaan en dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je woning eraan voldoet.” 

Sensibiliseren

Is je huis niet helemaal in orde, dan hoef je (nog) niet te vrezen voor berispingen of boetes. “Dat komt misschien ooit nog wel, naar analogie met het puntensysteem voor huurwoningen. Maar vandaag willen we in de eerste plaats mensen aanzetten om stil te staan bij de veiligheid en het comfort van hun woning.” Je hebt er trouwens alle baat bij om dit na te gaan en eventuele mankementen recht te zetten. Degene die er uiteindelijk het meest van profiteert, ben jijzelf.

Wil jij weten of jouw woning de test doorstaat en wat beter kan, dan kan je terecht op de website van Wonen Vlaanderen.

Tekst Sarah De Meûter

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels