Voldoet natuurlijke ventilatie nog aan onze eisen?

Nieuws, Ventilatie en airconditioning

Vandaag maken we bewust openingen in muren en boven ramen, maar eigenlijk is natuurlijke ventilatie een eeuwenoude techniek.

Natuurlijke ventilatie is zowat het meest klassieke ventilatiesysteem. Vandaag maken we daarvoor bewuste openingen in muren en boven ramen. Vroeger waren die openingen er vanzelf, door een minder kwalitatieve bouwwijze met kieren en luchtopen aansluitingen. Op zich is het dus een eeuwenoude techniek en de vraag is dan ook of die vandaag nog aan onze eisen voldoet.

Om te beginnen is er natuurlijk wel een verschil tussen de aloude bouwwijze en de ventilatieroosters boven ramen en in muren zoals die vandaag voor een ventilatiesysteem A worden voorzien. Die roosters hebben doorgaans een windbeveiling zodat het invoerdebiet niet oncomfortabel hoog wordt bij stormweer buiten, en de debieten zijn regelbaar, akoestische demping kan worden voorzien en de meeste systemen zijn onderhoudsvriendelijk opgebouwd.

In geval er buiten genoeg luchtbeweging is, kan systeem A voor voldoende aanvoer van verse lucht zorgen. Toch is enige omzichtigheid geboden bij het ontwerp van een ventilatiesysteem A. Er moet rekening gehouden worden met de natuurlijke lucht- en drukbewegingen: warme lucht stijgt en lucht beweegt van plaatsen met hoge naar plaatsen met lage druk.

Continue aanvoer

In een typische winterse situatie warmt de vers aangevoerde lucht in de droge kamers op en dient via doorstroomopeningen in binnendeuren en -muren via de natte ruimtes naar buiten te worden afgevoerd. Hier is een intelligent ontwerp van belang, zo niet stroomt de warme (vervuilde) woonkamerlucht via de traphal naar de koudere slaapkamers waar ze als aanvoerlucht wordt gebruikt.

Dat gebeurt vooral voor de kamers op de windluwe kant van de woning waar de woonkamerlucht dan wordt afgevoerd via de roosters in de slaapkamer terwijl in slaapkamers verse lucht moet worden aangevoerd. Uiteraard kan een doordacht ontwerp dergelijke kortsluitstromingen voorkomen. In de zomer stellen de problemen zich minder, omdat de warme buitenlucht dan eerder wordt afgekoeld in de woning en de vervuilde woonkamerlucht dan minder de neiging heeft de trap ‘op te lopen’…

Het grootste nadeel heeft echter te maken met het niet continu kunnen garanderen van voldoende aanvoer. Bij windstille buitencondities kan de gewenste hoeveelheid van verse lucht hoger liggen dat wat reëel optreedt. Een deel kan je dan verhelpen door ramen en binnendeuren open te zetten, maar helemaal terugvallen op enkel het ventilatiesysteem is dan vaak niet mogelijk.

Voordelen

Toch heeft een ventilatiesysteem A ook enkele belangrijke voordelen. Het ontbreken van een leidingennetwerk en dus beperking van mogelijk akoestische hinder, geen energieverbruik voor ventilatoren en niet te vergeten, de lage kostprijs zowel in aankoop, installatie als onderhoud.

Heeft het systeem dan nog een toekomst? Jazeker, voor projecten waar de kostprijs belangrijk is, waar een intelligent ontwerp de performantie kan verhogen en waar men zonder bezwaren ramen kan openen. Maar investeer je echter in een zeer performante bouwschil en ga je voor een uitgewerkt energieconcept waar de kwaliteit van het binnenmilieu belangrijk is, dan overweeg je best een ander ventilatiesysteem.

Leen Peeters

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels