Volg de bouw van een nulenergiewoning

Nieuws

We volgen van nabij de verschillende fasen van het bouwproject.

In februari 2012 gaat Ik ga Bouwen van start met een vervolgreeks over de bouw van een nulenergiewoning in Torhout. We volgen van nabij de verschillende fasen van het bouwproject, van de eerstesteenlegging tot de kijkdagen voor het publiek, en staan stil bij alle mogelijke aspecten omtrent de nulenergiewoning die onze aandacht verdienen.

Met het oog op de noodzakelijke vermindering van de CO2-uitstoot, stelt Europa inzake energie-efficiëntie ambitieuze doelstellingen voorop: tegen 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen bijna energieneutraal zijn. Omdat de huidige regelgeving en bouwpraktijk nog ver afstaan van deze doelstelling, legt de overheid jaar na jaar strengere regels op. Daarom stimuleert diezelfde overheid, via fiscale voordelen, de bouw va n lage-energiewoningen, passiefhuizen en nulenergiewoningen.

De keuze voor een nulenergiewoning

De nulenergiewoning is een passiefwoning die zelf de energie opwekt die nodig is om aan de beperkte energievraag voor verwarming en -koeling te voldoen. Wie een nulenergiewoning bouwt, loopt vooruit op de regelgeving en geeft blijk van een toekomstgerichte visie.

Nulenergiewoningen zijn niet langer een mythe meer maar realiteit. Fiscale steunmaatregelen beperken de netto extra kosten. Een nulenergiewoning komt op die manier binnen handbereik van iedereen. Maar een haalbaar – lees betaalbaar – project realiseren waar ook nog plaats is voor architectuur, is een ander gegeven.

Omtrent nulenergiewoningen bestaan er nog heel wat vragen. Hoe dik moet de isolatielaag zijn? Hoe kan ik luchtlekken en koudebruggen vermijden? Welke technische installaties zijn er nodig? Is er nog plaats voor mooie architectuur? Vragen te over dus.

Om op al die vragen een antwoord te kunnen bieden, gaat Ik ga Bouwen dus vanaf februari 2012 met beide benen in de praktijk de bouw opvolgen van een nulenergiewoning in het West-Vlaamse Torhout. Elke fase wordt grondig en op begrijpelijke wijze geanalyseerd. Daarvoor worden we bijgestaan door Essenta Living, een nieuw bedrijf dat de ervaring en de knowhow bundelt van twee gevestigde waarden uit de bouwsector: Lapeirre Woningbouw uit Roeselare en Wouter Demuynck. Essenta Living is gespecialiseerd in gepersonaliseerde lage-energie-, passief- en nulenergiewoningen. Met die vervolgreeks wil Ik ga Bouwen kort op de bal spelen en alle pro’s en contra’s van een nulenergiewoning op een rijtje zetten.

Een voorsmaakje

De woning in kwestie, een ontwerp van het architecten- en studiebureau denc!-studio in Gent, is afgestemd op een gezin met drie kinderen. In het concept staat duurzaamheid, zowel naar ontwerp als op het vlak van energie-efficiëntie, voorop. Deze nulenergiewoning wordt als een passiefhuis ontworpen en voorziet in haar eigen energiebehoeften.

Tegelijkertijd werd door het architectenbureau ook het concept ‘levenslang wonen’ meegenomen. Flexibiliteit van het ontwerp maakt dat we er in elke fase van ons leven kunnen wonen. Ongeacht of we nu groot, klein, jong of oud zijn…

Brick ‘n Wood

De woning wordt gebouwd volgens de ‘Brick ‘n Wood’ bouwmethode. Zo wordt de dragende structuur in klassieke massiefbouw opgetrokken, daaromheen komt een structuur in houtskeletbouw. Op die manier worden de sterke punten van steen en houtskeletbouw gecombineerd. Massieve elementen als kalkzandsteen en beton geven voldoende thermisch comfort, de houtskeletbouw levert op zijn beurt een snellere bouw- en droogtijd op. Bovendien is het systeem eenvoudiger luchtdicht te maken en beperkter in gewicht.

U leest het: een stapsgewijze opbouw van een nulenergiewoning die u kennis en inzicht zal geven van een bouwpraktijk met sterke ecologische troeven.

Philip Willaert

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels