Bekijk de galerij

Volgens de definitie van een loft…

Nieuwe appartementen en loften

Een oude fabriek wordt omgetoverd tot een appartement met een adembenemend uitzicht op Luik.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. Een vrijstaand volume aan de ingang van de loft vormt een overgangsportaal waarin ook de nodige technische voorzieningen werden ondergebracht. 2. De structuur van de mezzanine werd langs boven vastgemaakt, zodat de vloeroppervlakte eronder volledig vrij bleef. 3. De schuifdeur tussen de leefruimtes en de nachtzone creëert één open ruimte maar bakent beide zones ook af. 4. Het ruime dakterras, een enorme troef in een stedelijke omgeving.

Architect

ASJ Concept, Ludovic Sohet – 04 343 38 78

Een oude cosmeticafabriek vlakbij het centrum van de Vurige Stede biedt tegenwoordig onderdak aan elf flats verspreid over drie verdiepingen. De industriële typologie en de sporen van de vroegere bedrijfsactiviteit waren twee troeven die de bouwheren wisten te verleiden. Zij waren immers op zoek naar een locatie met karakter.

Hun oog viel al snel op de bovenste verdieping waar ze niet alleen beschikten over een binnenruimte van 175 m², maar ook over een dakterras van dezelfde oppervlakte. Een ongezien voordeel in de stad…

Gerichte keuze

Licht, een open ruimte en een terras in een karaktervol pand nabij het centrum van Luik. De criteria van Bruno en Ronald mochten dan al duidelijk zijn, ze hielden wel een enorme uitdaging in! Na een aantal ongewone plekjes te hebben bezocht, kwamen ze uiteindelijk uit bij een oude cosmeticafabriek langs de oevers van de Maas.

Dankzij de ramen die de volledige voorgevel in beslag nemen, baadt het volume in licht. Ook de achterzijde is vrij open en geniet daardoor volop van het avondlicht. De ruimte met een vloeroppervlakte van 175 m² en een plafondhoogte van 4,50 meter werd volledig gestript, totdat er nog slechts enkele balken en zuilen overbleven. Kers op de taart: de volledige dakoppervlakte, goed voor een buitenruimte van 175 m², kon als terras worden aangelegd. Een kostbaar goed midden in de stad, én doorslaggevend in de keuze van de kopers.

Cécile Wolfs

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 346 van Ik ga bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels