Volstaat een kachel om een BEN-woning te verwarmen?

Volstaat een kachel om een BEN-woning te verwarmen?

Energie, Kachels en inserts

Vanaf 2021 moeten alle woningen aan de BEN-normen voldoen. Zo worden ze erg energiezuinig. Toch zal je sommige van die huizen nog stevig moeten verwarmen. We leggen uit waarom.

De BEN-norm wordt vanaf 2021 de standaard voor alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. Ze gaat een stap verder dan de huidige EPB-eisen, maar is niet hetzelfde als een passiefwoning.  Bij een passiefwoning kan een klein verwamingstoestel, zoals een kachel, volstaan. Bij een BEN-woning hangt het ervan af hoe je de norm haalt. Er wordt immers met heel wat factoren rekening gehouden. Als je bijvoorbeeld genoeg zonnepanelen legt dan zal je niet in de puntjes moeten isoleren. Een kachel zal dan ook niet voldoende zijn om jouw BEN-woning te verwarmen.

Enkele tips

Wil je jouw woning toch met een centrale kachel verwarmen, isoleer jouw huis dan zeer goed. Let ook op de luchtdichtheid en gebruik passieve zonnewinsten. Ook een ventilatiesysteem D is cruciaal. Zo een systeem is uitgerust met een warmtewisselaar. Je recupereert hiermee de warmte uit de afgevoerde lucht. Die warmte geef je door aan de verse lucht die het gebouw binnenkomt. Op die manier koelen de ruimtes die niet rechtstreeks in contact staan met de centrale kachel niet te veel af. Daarenboven verdeelt het systeem de warmte. Als je een aanzuigmond plaatst in de buurt van de kachel wint de warmtewisselaar deze warmte terug. Daarna wordt ze via de ingeblazen verse lucht optimaal verspreid. Al mag je deze oplossing ook niet overschatten. Een centraal verwarmingssysteem met warme lucht zal jouw woning veel sneller opwarmen. De luchtdebieten voor een ventilatiesysteem D zijn immers erg laag.

Badkamer

Tot slot is er nog het probleem van de badkamer. In deze ruimte piekt de temperatuur op sommige momenten. Daar kan de kachel niet voor zorgen. Een kleine elektrische bijverwarming kan dat wel, maar dat strookt dan weer niet met de EPB-principes.

Tekst Benoît Bilocque

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels