Voor één miljoen woningen op Belgische spaarboekjes

Immo, Nieuws

Volgens recente cijfers van de Nationale Bank van België staat er ruim 226 miljard euro op de Belgische spaarboekjes. Dat komt overeen met de totale kost voor de bouw van ongeveer een miljoen nieuwe woningen.

Volgens recente cijfers van de Nationale Bank van België staat er ruim 226 miljard euro op de Belgische spaarboekjes. Dat komt overeen met de totale kost voor de bouw van ongeveer een miljoen nieuwe woningen. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) lanceert dan ook een oproep tot de spaarders om hun spaargeld te investeren in woningen.

Alleen al in Vlaanderen is er nu om de tien jaar nood aan minstens een kwart miljoen bijkomende woningen om de bevolkingsgroei op te vangen. Door de blijvend grote vraag is investeren in een woning in ons land waardevast, zeker als die woning dan nog eens voldoende duurzaam en energiezuinig is. Recente cijfers over de prijzen op de vastgoedmarkt bevestigen dat er in België en Vlaanderen geen gevaar is voor een vastgoedbubbel. Integendeel, juist door de bevolkingsgroei zullen woningen hun waarde behouden.

Elk nieuw gezin dat erbij komt zal een woning nodig hebbenNog nooit stond zoveel geld bij de banken geparkeerd als nu. Nochtans brengt het daar minder op dan de inflatie. In reële termen boeken de spaarders dus een gigantisch verlies. Maar er bestaat een alternatief. Vooral investeringen in woningen zijn interessant. Door de forse bevolkingsgroei in België en Vlaanderen is er weinig risico op een overaanbod. Bijkomend kan de spaarder de waardevastheid van het geïnvesteerde bedrag nog verhogen door te investeren in energiezuinig vastgoed.

Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw: “Prognoses geven aan dat de Vlaamse bevolking de komende twintig jaar sterk zal blijven toenemen. We evolueren al tegen 2030 naar zeven miljoen Vlamingen. Tegelijk zal het aantal personen per gezin blijven afnemen. De gezinnen worden almaar kleiner. Op basis van deze twee parameters hebben we berekend dat het aantal gezinnen in Vlaanderen van 2010 tot 2020 en dan nog eens van 2020 tot 2030 met minstens een kwart miljoen zal toenemen. Elk gezin dat er bijkomt, heeft een woning nodig. Om al deze bijkomende gezinnen te huisvesten moeten er dus evenveel woongelegenheden bijkomen.”

De meerkost wordt op termijn terugverdiendMeer en meer leeft de idee dat een hogere investering in energiezuinigheid en duurzaamheid vandaag kan leiden tot meer besparingen later. Wie nu meer betaalt voor een energiezuinige woning, zal deze meerkost op termijn ruim terugverdienen dankzij een lagere energiefactuur. Het is belangrijk de consumenten ervan te overtuigen niet langer enkel naar de aankoopkost te kijken doch ook de energiekosten in rekening brengen.

Ook de banken moeten mee in dit verhaal. De VCB vraagt dat zij bij de toekenning van hypothecaire kredieten voor bijzonder energiezuinige woningen soepelere leningvoorwaarden zouden toekennen. Zij moeten er in hun kredietbeleid rekening mee houden dat de aflossingscapaciteit van de bouwers van zeer energiezuinige woningen sterk toeneemt doordat zij nadien een veel lagere energiefactuur moeten betalen.

Marc Dillen: “Ons advies aan de spaarders is duidelijk: Maak komaf met de reële devaluatie van het geld op uw spaarboekje en gebruik de lage intrestvoeten in uw voordeel. Maak gebruik van de Belgische hypotheekmarkt die vorige maand nog door het Europees Parlement als voorbeeldmodel werd genoemd. Bouw een nieuwe woning die zo energiezuinig mogelijk is of bekijk in welke mate de bestaande woning die u aankoopt, energiezuiniger kan worden. Profiteer nu van de nog resterende subsidies vooraleer ze volledig verdwenen zijn en bouw vooraleer zonneboilers en andere installaties van hernieuwbare energie een verplichting worden. Gezien de stijgende vraag naar woningen zullen zeker energiezuinige woningen waardevast blijven. Bovendien is er nog de gratis verzekering gewaarborgd wonen die u gratis beveiligt bij inkomensverlies. ”

Vroeg of laat zal de economische groei terug versnellen. Een hogere economische groei gaat echter gepaard met stijgende rentevoeten. Het heeft dan ook geen zin om te wachten met het bouwen of grondig verbouwen van een woning. De hypothecaire rente zit aan haar bodemkoers. Het is nu het moment om het ruim beschikbare spaargeld in te zetten voor investeringen in waardevast vastgoed, aldus Confederatie Bouw.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels