Voordelen van het verhuren van een kamer in je eigen woning

Voordelen van het verhuren van een kamer in je eigen woning

Immo, Nieuws

Een relatief nieuwe trend in België is het verhuren van leegstaande kamers in de woning. Logic-Immo.be ging op zoek naar de voordelen van dit verhuren op kleine schaal.

Beste lezer

Onderstaande bericht uit 2013 is verkeerdelijk gebaseerd op Nederlandse fiscale regels, niet op Belgische. Meer informatie kan u krijgen via de FOD Financiën.

Op een bepaald moment verlaten kinderen het ouderlijke nest, waardoor de slaapkamers leeg komen te staan. Dit hoeft niet noodzakelijk negatief te zijn en je kan bijvoorbeeld gaan beslissen om de leegstaande kamer te gaan verhuren. In Duitsland is dit een praktijk die al enkele jaren bestaat en als heel normaal wordt ervaren.

Een leuk extra inkomen

Het verhuren van een leegstaande kamer in huis zorgt ervoor dat je maandelijks een aanvullend bedrag binnenkrijgt. Dit is een mooi voordeel voor de eigenaars van de kamer. Maar ook voor de huurders is het een win-win situatie: de huizen worden namelijk steeds duurder en het is bijna onmogelijk geworden om nog een woning te vinden aan een redelijke huurprijs. Door het huren van een kamer, is het mogelijk voor de huurder om een woning te huren aan een lagere prijs.

Hoe pak ik dit aan?

Wanneer je helemaal warm loopt voor het verhuren van een leegstaande kamer in de woning, moet je toch nog wel even stilstaan bij het effectief overgaan tot verhuren. Welke delen van het huis zijn toegankelijk en welke niet? Hoe zit het met het gebruik van de badkamer? Bovendien moet de woning zeker en vast ook voldoen aan de comfort- en veiligheidsnormen.

Fiscaal voordeel

Een kamer verhuren in je eigen woning heeft ook een fiscaal voordeel. Het kan als een meerwaarde beschouwd worden dat de kamerverhuur gedeeltelijk is vrijgesteld aan inkomstenbelasting. Deze zijn vrijgesteld tot een bedrag van 4144 euro per jaar. (LVR)

Bron: Logic-Immo.be – Een kamer verhuren in je eigen woning.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels