Voordeur en garagepoort bepalen uitzicht gevel

Ramen, deuren en poorten

Bij de ingang van een huis denken we in de eerste plaats aan de voordeur en de garagepoort. Die spelen een bepalende rol bij de aanblik en indeling van de gevel.

Bij de ingang van een huis denken we in de eerste plaats aan de voordeur en de garagepoort. Die spelen een bepalende rol bij de aanblik en indeling van de gevel.

Je kunt ze dan ook maar het beste door de architect laten ontwerpen, al bestaan er ook tal van geprefabriceerde modellen in alle soorten, maten en prijzen.

1. De voordeur

Bij de voordeur is alles belangrijk, van het paneel, de kleur en het materiaal tot en met de grootte, maar ook de klink, de eventuele brievenbus en de combinatie met de ramen die zich vlak naast de deur bevinden. Zowel met de standaardmodellen als met de deuren op maat kun je alle kanten op, maar probeer niet te overdrijven!

Wat het materiaal betreft, geldt net als voor de garagepoort dat staal en aluminium het betrouwbaarst zijn vanwege hun vormvastheid. Hout vraagt veel meer onderhoud. Transparant of mat glas (liefst gelaagd of gezuurd) kan uw inkom ook extra uitstraling geven. Glas over de gehele oppervlakte, op een gedeelte van het deurvlak óf in een complexere compositie, een transparant en vast kader rond een deur in matglas, bijvoorbeeld, of gewoon een strook glas bovenaan de deur…

Deze doorkijkjes vervullen verschillende functies. In de eerste plaats zorgen ze voor meer licht in de vaak sombere hall. Bovendien scheppen ze in een overwegend beperkte ruimte de visuele illusie van een grotere bruikbare oppervlakte. Transparant glas onthult een stukje de intimiteit van de bewoners aan voorbijgangers, maar tegelijk krijgen bewoners uitzicht op de straat (wat praktisch en geruststellend kan zijn).

Verder moet de voordeur zowel bij de garagepoort als bij de ramen passen! En zoals de architect en de tuinontwerper al hebben opgemerkt, moet je op voorhand een stijl kiezen: klassiek of modern, druk of ingetogen, opvallend of neutraal, open of gesloten? Het is allemaal een kwestie van smaak, gevoel en toonzetting. Een soort spel waarbij de bewoners, bijgestaan door een professional, de touwtjes in handen hebben!

2. De garagepoort

De keuze van de garagepoort hangt in de eerste plaats af van één vraag: Heb ik wel een garage nodig? In België duiken steeds meer auto’s op in het straatbeeld en steeds meer huizen worden ontsierd door een imposante dubbele garage. Misschien is een carport (overdekt maar niet gesloten) of gewoon een plaatsje voor de deur een beter idee?

Kiest u toch voor een garage, dan is het zaak om de juiste poort te kiezen. Er bestaan grofweg twee mogelijkheden: de kantelpoort (een paneel uit één stuk dat naar buiten of naar binnen toe, ofwel met of zonder oversteek opwaarts open- en dichtzwaait) en de sectionele poort (bestaande uit rechthoekige, horizontaal scharnierende elementen die aan weerszijden door een rail langs het plafond van de garage worden geleid).

Met de kantelpoort komt u er het goedkoopst van af. De sectionele poort kost weliswaar dubbel zoveel, maar is ook dubbel zo handig! Om te beginnen spaart u dank zij de rails voor en in de garage een hoop ruimte uit. Zeker voor verbouwingen, waarbij elke meter telt, kan dat van enorm belang zijn! Verder sluiten sectionele poorten beter aan de zijkant, zodat er minder warmte verloren gaat.
Beide modellen kunnen met aandrijving worden geleverd om ze makkelijker en veiliger open en dicht te krijgen. Verder kan er desgewenst bijvoorbeeld een deur in worden aangebracht of glas (sectionele poorten) in worden verwerkt.

De poorten zijn verkrijgbaar in pvc (licht, minder duur, maar soms ook wat “goedkoop” ogend), massief hout (authentiek, maar moeilijk in onderhoud) en enkel- of dubbellaags staal. Deze laatste uitvoering is vormvaster en kan nadien naar wens worden afgewerkt. Bij de kantelpoorten is de keuze wat dat betreft wat ruimer dan bij de sectionele. En dat is weer van belang in het besef dat voordeur en garagepoort goed moeten harmoniëren…

CE-markering

Goed om te weten: sinds halverwege 2006 moeten alle nieuwe garagepoorten voorzien zijn van het Europese CE-keurmerk. Zo weet u zeker dat ze aan een aantal veiligheidscriteria voldoen, zoals het feit dat je vingers niet gekneld mogen raken tussen de scharnierdelen van de sectionele poort, dat de poort niet valt als er een veer knapt, dat de poort stopt met draaien als er iets in de weg staat, enz. Het label is dus en noodzaak!

Fanny Bouvry

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels