Voorkom waterschade

Voorkom waterschade

Bouwmethodes, Ruwbouw

Het dak is de eerste barrière tegen regenwater en een dakgoot beschermt uw woning tegen waterschade. Met regelmatig onderhoud van de dakgoot kan u al veel problemen voorkomen.

Het dak voert regenwater naar de dakgoot en vandaar stroomt het via de afvoerpijpen naar uw regenwaterput, riool of ondergronds verspreidingssysteem. Dakgoten hangen hoog en dus kan er zich ongehinderd vuil in afzetten. Bladeren en stofjes die op het dak terechtkomen, verzamelen zich in de dakgoot en kunnen resulteren in een verstopping van de goot of de afvoer.

Onderhoud en inspectie

Na het vallen van de bladeren in de herfst en na de winterperiode verwijdert u best het meeste vuil uit de dakgoot. Maak onderaan de afvoerbuis los en plaats er een emmer onder. Spoel vervolgens de dakgoot schoon met water. Controleer ook de bevestigingshaken van de dakgoot en afvoerbuis. Is de goot droog, controleer dan het zink en de soldeernaden.

Om te vermijden dat bladeren en ander vuil in de afvoerpijp raken en deze verstoppen kan je een ‘bolrooster’ plaatsen in de aansluiting van de afvoerpijp. Er bestaan ook speciale roosters die je over de volledige lengte van je dakgoot plaatst en die vermijden dat groter vuil in de dakgoot zelf komt.

Herstellen

Bij een zinken dagkoot, kan u kleine gaatjes en scheurtjes kan makkelijk herstellen met een polyesterplamuur zoals gebruikt wordt voor het bijwerken van het koetswerk van een wagen. Is uw zinken dakgoot nog in goede staat dan kan u de levensduur ervan verlengen door ze extra te beschermen met een ‘zinkvernieuwer’, een tweecomponenten polyurethaanproduct dat u aanbrengt als een verf.

Een pvc dakgoot zal bij veroudering geen gaatjes vertonen, maar wordt wel bros en breekbaar na verloop van tijd. En dat kan gevaarlijk zijn: een verkeerd geplaatste ladder en de dakgoot breekt, met alle gevolgen vandien. Een verouderde pvc dakgoot zal meestal lekken aan de verbindingsstukken. U kan overwegen om die stukken te vervangen, maar dat is een tijdelijk lapmiddel. De dakgoot volledig vernieuwen is de beste oplossing.

Is de dakgoot beschadigd, ten gevolge van een ongeval bijvoorbeeld, dan kan u het kapotte gedeelte te vervangen.

Verven

Wilt u de zinken dakgoot een kleurtje geven dan kan u hem schilderen. Let op: koop een speciale zinkprimer en lees de gebruiksaanwijzing. Sommige primers hechten namelijk niet op glanzend, geschuurd zink, maar vormen een hechtingslaag met de oxidelaag op het zink. Daarna kan u afwerken met een aangepaste lakverf voor metaal en voor gebruik buiten.

Plastic dakgoten kunnen geschilderd worden als bijvoorbeeld de kleur niet past bij de rest van de woning of omdat de dakgoot al wat verweerd is en niet meer glanst.

Jef Sels

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels