Vraag naar zonnepanelen met 80 procent gedaald

Vraag naar zonnepanelen met 80 procent gedaald

Energiebronnen

De vraag naar zonnepanelen is in elkaar gezakt en de meeste kandidaat-bouwers bergen hun milieuvriendelijke plannen weer op.

De helft van de Belgen die duurzaam willen bouwen, gaat zijn plannen voorlopig niet uitvoeren. Dat blijkt uit een onderzoek van het kenniscentrum Iliv dat Het Belang van Limburg kon inkijken. Tegelijkertijd is de vraag naar zonnepanelen gedaald met 80 procent. Oorzaken zijn de crisis en het wegvallen van premies en fiscale aftrek voor energiebesparende maatregelen.

Vorig jaar zijn in ons land 2,4 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. Met het wegvallen van de steunmaatregelen droogt ook de vraag op. ‘Voor installateurs die geen reserve hadden, is dat een ramp,’ zegt Herman Daniëls woordvoerder van BelPV, de sectororganisatie voor fotovoltaïsche zonne-energie. ‘Er zijn al een dozijn bedrijven failliet en er zullen er nog volgen. Er wordt gewerkt met dumpingprijzen. Ondanks het wegvallen van de steunmaatregelen is het nu mogelijk om de investering in zes à zeven jaar terug te verdienen.’

Iliv deed in januari een onderzoek naar de bouwplannen van 1.000 Belgen. Daaruit blijkt dat een meerderheid van de Belgen in principe bereid is om milieuvriendelijk te bouwen. Tegelijkertijd wil 9 op 10 landgenoten dat een investering in duurzaamheid op termijn ook winst oplevert. Door het wegvallen van premies en fiscale aftrek voor energiebesparende maatregelen, heeft 52 procent van de bouwheren met milieuvriendelijke plannen, zijn project weer opgeborgen. (EE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels