Vrienden bouwen duurzaam dorp van tiny homes om samen oud te worden

Duurzaam bouwen, niet importeren

Acht vrienden hebben hun droomproject werkelijkheid zien worden. In Llano River in Texas bouwden ze een klein dorpje, waar ze hun oude dag zullen doorbrengen. De huisjes zijn duurzaam en kosten slechts 40.000 dollar per stuk.

Een vriendengroep die al twintig jaar alles samen doet, droomt ervan om zich samen terug te trekken in de natuur. Een rusthuis spreekt hen niet aan, maar alleen oud worden ook niet. Aangezien het stuk voor stuk natuurliefhebbers zijn, willen ze zo min mogelijk impact op het milieu hebben. Architect Matt Garcia luisterde naar de wensen van de acht vrienden en werkte hun droomdorpje uit. De plek werd ‘Llano Exit Strategy’ gedoopt en bestaat uit vier tiny homes. Het grootste huisje van de vier dient ook als ontmoetingsplek, waar de vrienden samen kunnen koken en eten.

Goedkoop en duurzaam

De kosten van de huisjes werden gedrukt door de minieme oppervlakte en de materialen. Vanbinnen werden de huisjes volledig uit multiplex gemaakt. volgens architect Matt Garcia is het een materiaal dat er goed uitziet, gezellig is en niet veel geld kost. Garcia lette tijdens de ontwerpfase ook op de energiezuinige en milieuvriendelijke uitvoering van de huisjes.

De buitenmuren weerkaatsen licht zodat in de zomer de hitte buiten blijft. Regenwater wordt opgeslagen in gigantische tanks en de architect zorgde voor een uitstekende isolatie. De afdakjes aan de huisjes zorgen ervoor dat de bewoners ook in de hete zomers op hun terras kunnen genieten van schaduw en koelte. Het regenwater in de tanks dient onder andere voor de douche. ‘Het is een magische plek, maar het is hier erg dor. We doen dus wat we kunnen om zoveel mogelijk water over te laten voor de bomen en grassen,’ aldus bewoner Fred Zipp.

Disneyland

De vier koppels trekken nu regelmatig naar de huisjes om te genieten van de natuur en elkaars gezelschap. Wanneer ze op pensioen gaan, zullen ze permanent hun intrek nemen in de tiny homes.

‘Het lijkt wel alsof we in een Disneyfilm wonen. We worden omringd door herten, hazen en allerlei soorten vogels. Hoe meer tijd we hier doorbrengen, hoe meer fantastische dingen we ontdekken’, klinkt het. (LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels