Vrijstaande of inpandige garage?

Vrijstaande of inpandige garage?

Ramen, deuren en poorten

Wat is de beste keuze? Een garage die helemaal los van de woning staat of een garage die deel uitmaakt van de woning? Een garage in de woning betekent sowieso dat men potentiële woon- en leefruimte 'verliest'. Maar er zijn ook voordelen...

De meest comfortabele keuze is sowieso die van de geïntegreerde garage. Zeker als de garage ook effectief gebruikt wordt om de auto te stallen. Men moet niet door weer en wind om de auto te bereiken of om de boodschappen uit te laden.

Staat de garage volledig los van de woning, en dient ze enkel om de auto te parkeren of tuinmateriaal te stockeren, dan is het niet belangrijk dat ze goed geïsoleerd is. Men kan in dat geval kiezen voor een enkelwandige, minder dure kantelpoort, al dan niet gemotoriseerd (in functie van het beschikbare budget). Als de garage deel uitmaakt van de woning, is het wel zaak om de garage goed te isoleren en luchtdicht te maken. Gebeurt dat niet, dan zal de koude via de garage in de woning binnenkomen. Zorg in een luchtdichte garage ook voor een goede ventilatie om het risico op vocht te beperken. Opmerking: een garagepoort die zich automatisch sluit is op het vlak van isolatie ook een betere keuze. Hoe vaak laten mensen immers niet de poort openstaan als ze maar voor even bij de buren langsgaan?

Niet onbelangrijk: een garage in de woning verhoogt de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de binnenlucht. Laat de auto niet langer draaien dan nodig in de garage en zorg voor een goede afscheiding tussen de garage en de rest van de woning.

Ook op het vlak van veiligheid is er een verschil. Een losstaande garage is aantrekkelijker voor inbrekers dan een inpandige garage, omdat bewoners er minder controle op hebben.

Dirk De Mesmaeker

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels