Bekijk de galerij

Waar geometrie heerst…

Nieuwbouw open

Aanvankelijk woonde het jonge stel in de woning van zijn ouders. Na enkele jaren besliste het koppel om de uitgeleefde, krap geworden bungalow te slopen en op het driehoekige perceel hun droomhuis te bouwen.

KRACHTLIJNEN 1. Optimale benutting van het perceel met een lange voorgevel en een L-vormige inplanting. 2. Beperkte materiaalkeuze (leisteen, eik, graniet en glas) zorgt voor een grote eenheid. 3. De kwaliteit van de (visuele) relaties tussen binnen en buiten

ARCHITECTLeers & Partners Architecten BVBA, Fréderic Leers

De driehoekige vorm van het perceel inspireerde de architect om een woning te ontwerpen met een ongewone indeling. Leers: “We wilden een strook voor de voortuin bewaren en we moesten rekening houden met een vrije strook van drie meter langs de randen van het perceel”. Uiteindelijk tekende de architect binnen die driehoek een gebouw in L-vorm.

Het gebouw bestaat uit drie volumes, telkens verbonden door verticale glasstroken. Daar bevindt zich ook de inkom. De inkom wordt geaccentueerd door een vrijstaande luifel. De tegenover elkaar liggende glasstroken geven wel een doorkijk, maar door de buitenverlichting kan een voorbijganger ‘s avonds niet in de hal kijken en blijft de privacy gevrijwaard.

In het derde volume bevindt zich op het gelijkvloers naast de eetruimte het zitgedeelte met een open haard. De haard zit ingewerkt in een losstaande muur. Achter deze muur leidt een tweede trap naar een ruimte op de verdieping, die dienst doet als de bibliotheek en speelhoek.

Ouderlijk nachtgedeelte

Aan de andere kant van de losstaande muur, onder de trap, bevindt zich, netjes weggewerkt, een berging met de hifi-apparatuur. Via de trap kunnen de kinderen rechtstreeks van de zitruimte naar de speelruimte die dan weer via een houten loopbrug rechtstreeks verbonden is met de nachthal en hun slaapkamers. Een vide tussen de zitkamer en de speelruimte op de eerste verdieping zorgt voor rechtstreeks contact tussen de verschillende ruimtes.

Op de verdieping vormt de hoge inkomhal de scheiding tussen het nachtgedeelte van de ouders en dat van de kinderen. Boven het woon/werkgedeelte bevinden zich twee kinderslaapkamers, een badkamer en een bureau, terwijl zich boven de garage het nachtgedeelte van de ouders bevindt. Dat bestaat uit een slaapkamer, een dressing, een badkamer en een afzonderlijk toilet. Aan de slaapkamer van de ouders is er aan de straatzijde een terras.

Spiegeleffect

In de lange, doorlopende voorgevel maakte de architect een uitsparing in de gevel en het dak. De balk in de gevel zorgt voor beschutting en weinig inkijk. Een groot schuifraam verbindt de slaapkamer met het terras. Het raam kan helemaal worden opengeschoven maar doordat het wat naar achteren ligt, biedt het voldoende privacy.

Tussen de ouderlijke slaapkamer en de badkamer voorzag de architect een ruime dressing met achteraan een plafondhoge spiegel. Door de spiegel lijkt de ruimte dubbel zo groot.

Agnes Mus

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels