Waar moet je op letten als je een woning koopt?

Nieuws

Heel wat mensen zullen nu, met de aanpassing van de woonbonus in zicht, geneigd zijn om sneller over te gaan tot de aankoop van een woning. Het is en blijft een beslissing waar je niet licht over mag gaan. Wij sommen enkele aandachtspunten op.

Heel wat mensen zullen nu, met de aanpassing van de woonbonus in zicht, geneigd zijn om sneller over te gaan tot de aankoop van een woning. Het is en blijft een beslissing waar je niet licht over mag gaan. Wij sommen enkele aandachtspunten op.1. Locatie van de woning

De woning op zich is belangrijk, maar ook de omgeving van je toekomstige woonst is essentieel. Is het er rustig? Of wil je net in het drukke centrum van een stad leven? Is het traject woon-werk goed te doen? Zijn alle voorzieningen in de buurt? Moet je niet te ver om een winkel te bereiken?

Hoe ligt de woonst ingeplant ten opzichte van de zonnestanden? Ligt de tuin naar het zuiden, of eerder aan de koude noordelijke kant? Ook de gebouwen in de omgeving moet je extra aandacht geven. Is er nog braakliggend terrein? Wat zullen ze hier in de toekomst mee aanvangen?

2. Algemene staat van de woning

Bepaal op voorhand goed wat je precies verwacht van een woning. Ben je op zoek naar een grote woning of moet je toekomstige woonst net klein zijn? Laat je niet leiden door een overtuigende verkoper of een toffe inrichting. Vaak betekent een grotere woning ook hogere bijkomende kosten, zoals het algemene kostprijs, het beschrijf en eventuele verbouwingen.

Maak voor je op zoek gaat naar een woning een lijstje met dingen die voor jou essentieel zijn. Je kan een compromis maken, mocht je droomwoning enkel een groot terras hebben en geen tuin. Maar als je op alle punten moet inbinden, neem je beter geen overhaaste beslissingen.

Ziet de woonst er goed onderhouden uit? Wanneer dit niet het geval is, kan je er bijna prat op gaan dat je nog voor onvoorziene verrassingen komt te staan. Ben je zelf geen handige Harry? Aarzel dan niet om een expert onder de arm te nemen. De expert heeft de nodige kennis om in te schatten of een woning al dan niet gebreken vertoont en om de mogelijke verbouwingskost te ramen. Details waar jij over zou kijken, kunnen hem meteen opvallen.

3. Papierwerk

Voor je op zoek gaat naar een woning is het altijd handig om te weten wat je financieel aan kan. Klop aan bij je bank en hoor wat er mogelijk is. Om de lening effectief af te sluiten, kan je bij meerdere banken horen om ze tegen elkaar uit te spelen. Maar even informeren geeft je toch al een goed beeld.

Werd de energievoorziening gekeurd en bestaat hier een EPC-attest van? Vraag de eigenaar van de woning hier zeker naar. Ga ook na of alle reeds gemaakte aanpassingen van de woning goedgekeurd werden. Een zelf aangelegd terras op een plat dak kan een overtreding zijn wanneer hiervoor geen vergunning werd aangevraagd.

Ga dus niet te overhaast te werk bij het kopen van een woning. De voorgaande punten zijn slechts een richtlijn, want er komt natuurlijk nog heel wat meer bij kijken. Het is gewoon belangrijk te weten dat je je keuze goed moet onderbouwen. (AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels