Waar plaats je het best de lampen in de keuken?

Waar plaats je het best de lampen in de keuken?

Interieur, Keuken, Verlichting

Meer dan een louter functionele ruimte is de keuken een echt onderdeel van de leefruimte geworden. Daardoor is er in de keuken niet langer alleen nood aan verlichting om te werken, maar ook aan sfeerverlichting.

In een hedendaagse keuken gaan verschillende functies hand in hand. Zo wordt er niet alleen gekookt of huiswerk gemaakt, maar bijvoorbeeld ook bijgebabbeld of een aperitief gedronken met vrienden. Dat vertaalt zich in drie types verlichting, die elk een specifieke functie vervullen.

Algemene verlichting

De algemene verlichting verlicht de keuken an sich. In afgesloten keukens wordt hiervoor vaak een grote lamp in het midden van het plafond gebruikt. In open keukens zijn dat eerder dimbare plafondspots of wandlampen. Als je maar één aansluiting hebt, dan kies je het best voor een armatuur met meerdere spots die 360 graden richtbaar zijn.

© Modular Lighting Instruments

Functionele verlichting

Naast deze basisverlichting is een goede verlichting van de werkplekken zoals het fornuis, het aanrecht en de spoelbak cruciaal. Om vermoeide ogen en schaduwvorming te voorkomen is het belangrijk om deze verlichting recht boven de werkplek te plaatsen. Zo bestaan er bijvoorbeeld dankzij de ledtechnologie heel wat modellen die kunnen worden ingewerkt in de hangkasten. Bovendien zorgen leds voor een helder licht, zijn ze zuinig in verbruik en geven ze geen warmte af. Als je geen hangkasten hebt, kan deze verlichting ook op het plafond worden geplaatst. Daarnaast integreren heel wat keukenproducenten ledverlichting in de keukenlades, of zijn de meeste dampkappen standaard uitgerust met spotjes.

Sfeerverlichting

Terwijl tl-lampen vroeger in heel wat keukens figureerden, zijn die nu uit den boze. De kunst bestaat erin om het juiste evenwicht te vinden tussen licht en donker, en zo van de keuken een aangename plek te maken om wat langer te blijven zitten. In dit opzicht is dimbare ledverlichting een must. Die kan als indirecte verlichting bijvoorbeeld onder de hangkasten geïntegreerd worden. Maar ook voor de lamp boven het eetgedeelte van het keuken eiland kan je voor een dimbare variant kiezen.

Welke soort lampen?

Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor vormen die bij elkaar aansluiten en voor lampen die makkelijk zijn in onderhoud, zoals exemplaren die zijn afgesloten door een glazen plaat. Als je elke dag kookt, komt er namelijk makkelijk een laag vuil op je armaturen. Een ander aandachtspunt is de CRI-waarde van de verlichting, de kleurtemperatuur. Hoe dichter die bij natuurlijk daglicht, of CRI 100, aansluit, hoe natuurlijker je groenten en fruit er zullen uitzien.

 

Tekst Elien Haentjens

Openingsbeeld Laser by Arte

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels