Waaraan moet je denken voor je een zwembad bouwt?

Zwembad en wellness

Op weg naar huis na een warme dag ... in de file. Een duik in het frisse nat om je vrije avond te beginnen ... Het is een droom die werkelijkheid kan worden met de bouw van een zwembad.

Op weg naar huis na een warme dag … in de file. Een duik in het frisse nat om je vrije avond te beginnen … Het is een droom die werkelijkheid kan worden met de bouw van een zwembad.

De laatste jaren lijken de zomers warmer te worden. Een gevolg van de aangekondigde klimaatveranderingen? Het heeft wel een impuls gegeven aan de zwembadindustrie: meer en meer mensen willen een zwembad in hun tuin. Wat heeft een zwembad om het lijf en waaraan moet je denken vooraleer de beslissing te nemen?

Ingraven: kan het? Mag het?

Een ingegraven zwembad neemt een aanzienlijke oppervlakte in. Eerste vraag is dus of er genoeg ruimte is om het zwembad in te planten. Want naast het eigenlijke zwembad moet er genoeg plaats overblijven om rond het bad te lopen en om de techniek (pompen, filters, verwarming) kwijt te raken.

Tweede vraag is of de ondergrond geschikt is. Is het niveau van het grondwater niet te hoog? Is de bodem stabiel genoeg om het gewicht van zwembad + inhoud (meerdere tientallen ton) te dragen? Is het terrein bereikbaar voor graafmachines en voor vrachtwagens om het zand weg te voeren? Met de hand uitgraven en met kruiwagens vervoeren zou immers een heidens en duur karwei worden.

Laten de bouwvoorschriften het wel toe? Een bezoek aan het gemeentehuis is dus een eerste stap. Daar kun je snel te weten komen of er een vergunning nodig is en welke de reglementen zijn waaraan je je zult moeten houden.

Vorm en type zwembad

De vorm van het zwembad – rechthoekig, rond, ovaal of organisch – is een kwestie van smaak. Al zal de vorm ook een prijskaartje hebben, want ingewikkelde vormen vragen doorgaans meer tijd en werk. Wil je een zwembad waarbij de waterspiegel lager is dan de rand van het bad of wil je een wateroppervlak dat gelijk ligt met de rand?

De opbouw van het zwembad vraagt ook weer om een keuze:

Gemetseld bad

Dat kan in alle vormen uitgevoerd worden. Bestaat uit een stevig dragend metselwerk (betonblokken) dat bekleed wordt met een waterdichte folie die door specialisten ter plaatse op maat wordt gemaakt. In de folie moeten doorvoeren voorzien worden voor de techniek (afloop, filtersystemen …).

In plaats van folie kan ook ter plekke een met glasvezel gewapende polyesterbekleding aangebracht worden. Het is duurder dan de folie, moeilijker te renoveren maar steviger en slijtbestendiger.

Monobloc polyesterbad

Het is een prefabbad uit één stuk dat snel geplaatst is. Na de graafwerken wordt het bad geplaatst met een kraan. Nadien wordt de technische uitrusting geplaatst en dan wordt de aarde rondom opnieuw aangevuld. Voorwaarde is wel dat de tuin bereikbaar moet zijn voor een groot transport. Zoniet moet er een enorme kraan aan te pas komen wat de kosten nog doet oplopen.

Gegoten beton

Hier wordt de eigenlijke bak gevormd door gegoten, waterdicht beton. Een werk voor gespecialiseerde arbeiders. Alle vormen zijn mogelijk. De waterdichting kan gebeuren met folie, maar voor dergelijke bakken wordt als

afwerking meestal een bekleding van glastegels gekozen. Dit is de meest luxueuze en duurzame uitvoering, maar ook de duurste.

Het budget

Voor een zwembad van ongeveer 8 x 4 x 1.5 m (lengte x breedte x diepte) dien je rekening te houden met volgend budget:

→ gemetseld bad met folie: vanaf ongeveer 16.000 euro

→ monobloc polyesterbad: vanaf ongeveer 18.000 euro

→ gegoten beton: rond de 25.000 euro

Bij de prijsvergelijking moet je erop letten welke elementen in de prijs inbegrepen zijn:

– grondwerken + afvoer en storten van de grond,

– filtersystemen en pomp, aansluitmogelijkheden voor (eventueel later te installeren) verwarming,

– randafwerkingen, trede en/of ladder,

– duikplank,

– afdekking voor het zwembad,

– (onderwater-)verlichting,

– Automatisch op peil gehouden waterniveau …

De mogelijkheden zijn enorm en het aantal beschikbare accessoires onmogelijk allemaal te vermelden.

Randafwerking

De rand van een zwembad wordt meestal met steen afgewerkt. Hout kan natuurlijk ook, maar moet dan wel bewerkt zijn om te vermijden dat het te glad wordt. Sommige steenssoorten kunnen ook glad worden als ze nat worden (onvermijdelijk rond een zwembad): zich grondig informeren bij de installateur en bij mensen die een zwembad hebben, kan de keuze vergemakkelijken. Besteed genoeg aandacht aan dat aspect want kinderen zijn geneigd om rond het zwembad te lopen en te spelen. Op een gladde rand zal dat makkelijk tot vallen en blauwe plekken (of erger) kunnen leiden.

Goed onderhoud van de randafwerking kan mos- en algenvorming voorkomen. Dikwijls zullen de chloorhoudende producten voor het onderhoud van het zwembadwater verhinderen dat er een groene aanslag ontstaat op de rand.

Basisonderhoud

Behalve het budget voor de aanleg van het zwembad moet je ook een budget voorzien voor het onderhoud. Een zwembad van 8 x 4 x 1,5 m bevat zo’n 48 m3 (drink)water. Verdamping van het water en spelende kinderen zorgen ervoor dat er heel wat water verdwijnt, zodat je weer moet bijvullen.

Een oppervlakte van 32 m2 vangt ook heel wat rondvliegend stof, vuil en insecten op en ook spelende kinderen die in en uit het bad lopen, kunnen het water snel bevuilen. Een zuivere loopplek rond het bad is dan ook geen overbodige luxe.

Om ontwikkeling van bacteriën, schimmels en algen (wieren) tegen te gaan, worden meestal chloorhoudende producten gebruikt (manueel of automatisch toegevoegd) omdat het de goedkoopste oplossing is.

Tegenwoordig wordt ook veel gebruiktgemaakt van ionen (koper- of zilverionen) om bacteriën te weren. Voordeel is dat de nodige chloorconcentratie lager ligt of zelfs helemaal verdwijnt. Geen chloorgeur meer en geen prikkende ogen.

Andere oplossingen zijn mogelijk. Zo is er de zoutchlorinator, een toestel dat ‘zout’ (natriumchloride NaCl) elektrolyseert en de gevormde oplossing in het zwembad stuurt: voordeel is een veel lagere chloorconcentratie. De UV-sterilisator is een andere oplossing (die wel veel energie verbruikt): daarbij wordt het zwembadwater langs een lamp geleid die UV-stralen uitzendt. Die stralen doden bacteriën, schimmels en algen.

Een ozonisator voegt ozon aan het zwemwater toe: dit doodt alle schadelijke micro-organismen. Een combinatie van bijvoorbeeld ozonisator en ionen maakt chloorproducten overbodig.

Daarnaast moet de zuurtegraad (pH) gecontroleerd en eventueel bijgesteld worden; moet zweefvuil verwijderd worden met behulp van vlokkingsmiddelen, die het fijne vuil opnemen, en afgefilterd kunnen worden; moet eventueel een algendodend middel gebruikt worden en moet de bodem van het zwembad wekelijks gestofzuigd worden. Er bestaan automatische stofzuigers die constant in het zwembad blijven en de bodem doorlopend zuiveren. Ook de waterhardheid moet gecontroleerd worden: zoniet kan er kalkafzetting komen in kranen en kleppen, wat de goede werking van de techniek belemmert.

In het najaar moet het zwembad klaargemaakt worden voor de overwinteringsperiode en in het voorjaar moet het opnieuw zwemklaar gemaakt worden. Het gaat te ver om daarop in detail in te gaan. De installateur van je zwembad zal je daarvoor alle nodige richtlijnen en informatie kunnen geven.

Filters en pompen

Om onzuiverheden uit het water te halen, worden filters gebruikt. De filter en de pomp moeten groot en krachtig genoeg zijn voor het volume water dat gezuiverd moet worden. Voor een ingegraven zwembad volstaan filterpatronen (uit papier of textiel) niet. Een zandfilter (met gekalibreerd kwartszand) of een diatomeeenfilter (fijne filtermassa van natuurlijke oorsprong) is hier nodig. Die filters kunnen manueel of automatisch gereinigd worden. Voor dat laatste is wel een aansluiting op de riolering nodig).

Opmerking: als je niet de tijd hebt of het gewoon niet zelf wil doen, dan kun je het onderhoud van je zwembad ook laten uitvoeren door een firma. Geen problemen met bestellen van materialen, geen zorgen over onderhoud van filters, het overwinteren of met het opnieuw in gebruik stellen, alles wordt door de firma gedaan. Het kan een all-inservice zijn: het enige wat je dan nog zelf moet doen, is betalen.

Afdekken van het zwembad

Het afdekken van een zwembad is geen overbodige luxe. Een eenvoudige afdekking volstaat om te vermijden dat stof, vuil, pollen en dergelijke in het water vallen en het bevuilen. Die afdekking vermijdt ook een te sterke afkoeling van het water tijdens de koudere nachten. Een speciale noppendeken zal overdag de warmte van de zon vasthouden en doorgeven aan het water zodat het water warmer zal worden en je ook vroeger en later in het seizoen kan genieten van je zwembad.

Een veiligheidsafdekking (manueel of automatisch) dekt het wateroppervlak af wanneer je het niet gebruikt. Het kan makkelijk het gewicht van een kind dragen en zorgt zo voor meer veiligheid. Het laat ook geen licht door waardoor bacteriën en algen zich minder snel ontwikkelen.

Verwarming?

Het normale zwemseizoen loopt van juni tot september. Met bijverwarming kun je het seizoen zowel aan begin als einde met een maand verlengen en dus veel langer profiteren van je investering.

Met de hoge energieprijzen is een verwarming op aardgas of stookolie geen aanvaardbare optie meer. Maar er bestaan wel alternatieven: verwarming van het zwemwater met zonnepanelen of met een (lucht-lucht)warmtepomp. Die systemen zijn wel duur in aanschaf (3000 tot 6000 euro). De zonnecollectoren werken met gratis zonnewarmte; de warmtepomp haalt zijn warmte uit de lucht en enkel de compressor verbruikt elektrische energie.

En tot besluit …

Als je de installatie van een zwembad overweegt, dan doe je er goed aan om vooraf het budget te bepalen. Surf op het web om een kijkje te nemen bij verschillende installateurs. Meestal vind je een mooi overzicht van hun aanbod en in sommige gevallen vind je ook prijzen of prijsklassen.

Een overzicht van alle handige (en soms ook van overbodige) toebehoren maakt dat je voor jezelf kan uitmaken wat je wil (en niet wil). Nuttig is het ook om met enkele zwembadeigenaars te gaan praten en te profiteren van hun ervaringen (en tegenslagen). En nu maar hopen op een lange, hete zomer!

Tekst: Jef Sels

Ik ga Bouwen & Renoveren 05/2008

ExtraBerekening inhoud van een rond bad

de inhoud hiervan is bij benadering gelijk aan de oppervlakte van het grondvlak (een cirkel) vermenigvuldigd met de hoogte. Bij benadering, want de buitenwand is niet volledig verticaal maar zal iets bol staan. Een bad van 5 m diameter en een waterhoogte van 1 m geeft dan volgende berekening:

P x r2 x h = 3,14 x 2,52 x 1= 3,14 x 6,25 x1 = 19,625 m3

Aangezien één kubieke meter overeenkomt met duizend liter, komt dat neer op een inhoud van een kleine 20.000 liter.


Geduld met het vullen

Als je weet dat een standaardkraan zo’n 10 liter water per minuut levert (of 600 liter per uur) dan leert een klein rekensommetje dat je voor het vullen van dit bad ongeveer 33 uur nodig hebt.


Opmerking

Het dagelijkse verbruik aan leidingwater per persoon bedraagt zo’n 120 liter in België. Voor een gezin van drie personen is dat 120 x 365 x 3 = 131.400 l of 131,4 m3 per jaar. Een klein zwembad (ongeveer 20 m3) verhoogt dus het jaarlijks verbruik met een kleine 15 %. Elk jaar dat water vernieuwen zou een onnodige verspilling zijn: je hebt er alle belang bij (zowel uit ecologisch als uit financieel standpunt) om het te zuiveren (filteren en de nodige chemische producten toevoegen) of om zuiver regenwater te gebruiken.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels