‘Waarde van uw huis komt onder druk te staan’

‘Waarde van uw huis komt onder druk te staan’

Nieuws

De huizenprijzen zijn ook afgelopen jaar blijven stijgen. Een evolutie die niet houdbaar is. 'Het is realistischer dat de huizenprijzen onder druk komen te staan'

Ondanks de crisis en de voorspelling dat de huizenmarkt in elkaar zou stuiken, zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren blijven stijgen. In 2012 betaalde u 2,7 procent meer voor een huis dan het jaar ervoor. Een huis kost zo gemiddeld 193.563 euro. In 2011 steeg de prijs nog met 4,1 procent. Toch kan dat niet blijven duren, zo zegt Danny Reweghs, directeur van Moneytalk. ‘Een consolidatie van de prijzen op het huidig hoog niveau lijkt dan ook zowat het best mogelijke scenario voor de komende jaren. Realistischer is dat de prijzen toch onder druk komen.’De woningen zijn opnieuw duurder geworden. Er werd toch voorspeld dat de woningenmarkt zou ineenzakken?

Danny Reweghs: “Op het eerste gezicht is het inderdaad een verrassing dat de prijzen op de Belgische woningmarkt ook vorig jaar zijn blijven stijgen. De Belgische woningmarkt blijft zich daardoor gedragen als een oase, als een witte raaf in de westerse vastgoedwereld. Anderzijds speelt de zeer sterke prestatie van de Belgische woningmarkt het afgelopen decennium voorlopig nog in het voordeel van de prijsevolutie. Jongeren en hun ouders kunnen zich voorlopig nog moeilijk voorstellen dat door enkele jaren te wachten ze mogelijk tegen een lagere prijs zouden kunnen kopen dan vandaag. Door de aanhoudende stijging uit het verleden voedt dat ook de stijging tot op vandaag. Kandidaat-kopers gaan steeds verder om alsnog die woning te kunnen verwerven. Maar we zien ook haast steeds dat eens de trend is gekeerd en het ook lang en zeker vele jaren duurt voor de neerwaartse tendens wordt omgebogen. Eens aangetoond dat prijzen van huizen ook effectief kunnen dalen, wordt de dwang om onmiddellijk te willen kopen onderdrukt en gaan de kopers de voorwaarden bepalen en niet meer de verkopers, die ook steeds vaker financieel onder druk komen om hun huis alsnog te verkopen.”

Is dit niet vreemd, gezien de economische crisis?

Danny Reweghs: “Zeker gezien de recessie en diepe economische crisis waarin ons land verzeild is, lijkt het bijzonder vreemd dat de prijzen van woningen blijven stijgen. Maar een eigen huis wordt net gezien als een heel defensieve, heel voorzichtige investering. De economische crisis heeft net tot gevolg gehad dat de rente heel fors is gedaald en dat spaarcenten niks meer opbrengen, de rente op obligaties ook bijzonder laag is en aan aandelen of andere financiële beleggingen durven de meeste spaarders/beleggers niet meer aan te raken gezien regelmatig slechte ervaringen het afgelopen decennium.

Beleggers zoeken zekerheid en vinden die momenteel op de schijnbaar erg stabiele Belgische woningmarkt. De negatieve ervaring van aandelen en dergelijke is er bij deze en de voorgaande generatie met betrekking tot vastgoed niet. Gezien de omvangrijke vermogens in België besluiten steeds meer ouders hun kinderen te helpen bij het verwerven van de woning en zien dat voor hen zelf als verstandige, veilige investering naar de volgende generatie.”

Is dit een houdbare trend? Zal dit het op den duur niet onmogelijk maken voor (jonge) kopers om huizen te kopen?

Danny Reweghs: “Typisch voor trends in een vastgoedmarkt is dat ze bijzonder lang kunnen duren en veel langer dan dat men objectief kan verantwoorden. Zeker in België is het verwerven van een eigen huis een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste vermogensdoelstelling van het leven. Maar er zijn en blijven grenzen en in de verhouding huurprijzen versus woningprijzen en in de verhouding inkomen tot woningprijzen zijn die historische grenzen al lang overschreden. Dat maakt de trend steeds kwetsbaarder. Een huis kopen zonder steun van een van de ouders of beide wordt steeds moeilijker en gevaarlijker. De looptijd van de lening moet steeds langer, het langdurig verlies van de job, een echtscheiding kan een gedwongen verkoop tot gevolg hebben en voor een financiële kater zorgen.”

Wat belooft de toekomst van de huizenmarkt?

Danny Reweghs: “Een consolidatie van de prijzen op het huidig hoog niveau lijkt dan ook zowat het best mogelijke scenario voor de komende jaren. Realistischer is dat de prijzen toch onder druk komen. Een eerste belangrijke risicofactor is een verdere verslechtering van de economische situatie met meer banenverlies en nog meer onzekerheid om de job te verliezen tot gevolg. Een tweede belangrijke risicofactor is een stijging van de hypothecaire rentetarieven. Dat is denkbaar als er toch sprake zou zijn in de komende jaren van een economisch herstel. De terugbetalingscapaciteit van steeds meer jonge gezinnen zou dan echt wel ontoereikend worden. Een derde risicofactor is het terug oplaaien van de eurocrisis. Hierdoor zou de Europese bankensector terug in het vizier komen. Die komt dan onder druk om nog kritischer met woningkredietdossiers om te gaan. Hoe langer de ommekeer wordt uitgesteld, des te heviger die kan zijn.” (SD)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels