Waarde van vastgoed is op 10 jaar verdubbeld

Immo, Nieuws

Het onroerend vermogen van de Belgen is op tien jaar tijd verdubbeld. Huizen en appartementen zijn een steeds belangrijker onderdeel van de rijkdom van onze landgenoten.

De waarde van het onroerend vermogen van de Belgische gezinnen is op tien jaar tijd meer dan verdubbeld, van 440 naar 1.066 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank, die in Le Soir staan.

Het onroerend goed maakt een almaar groter deel uit van de rijkdom van de Belgen. Die trend tekent zich al af sinds het begin van de jaren 2000.

Stijgende vastgoedprijzen

Als verklaring daarvoor wordt door ING-econoom Julien Manceaux verwezen naar het toegenomen aantal woningen, onder meer wegens de bevolkingsgroei, en naar de snel stijgende vastgoedprijzen. De terugval op de aandelenmarkt en de dalende rentes hebben de beleggingen in vastgoed bovendien nog aangewakkerd.

Eigen middelen

Daarbovenop komen dan ook nog eens de fiscale factoren, zoals de verlaging van de registratierechten, zegt Steven Vanneste, econoom bij BNP Paribas Fortis.

De Belg brengt ook steeds meer eigen middelen in bij de aanschaf van een woning. Gemiddeld wordt zestig procent van de waarde gefinancierd via een lening, tegenover tachtig procent enkele jaren geleden. (Belga/EE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels